Kristianstad upp på tredjeplatsen

Kristianstad vann Skånederbyt mot Vittsjö med 2–0 efter att Mia Carlsson och Evelyne Viens spelat bort hemmaförsvaret. Rosengård tog samtidigt säsongens största seger efter 6–0 mot Kalmar.
Fotboll • Publicerad 8 juni 2022
Kristianstad vann Skånederbyt mot Vittsjö. Arkivbild.
Kristianstad vann Skånederbyt mot Vittsjö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyran mot femman och dessutom derby, det damallsvenska mötet mellan Vittsjö och Kristianstad var ett riktigt sexpoängsmöte.

Det första målet dröjde. Nästan hela den första halvleken hade gått innan gästerna spräckt nollan.

Mia Carlsson snodde åt sig bollen på egen planhalva och hittade Evelyne Viens som tog löpningen mot Vittsjömålet. Viens lurade Sabrina D'Angelo mot den första stolpen, för att sedan iskallt placera bollen vid den bortre.

Det var också Kristianstads enda skott på mål i den första halvleken. Trots ett litet övertag i bollinnehav för gästerna var det Vittsjö som hade chanserna – utan att hitta nätet.

– Första halvlek känns det kontrollerat. Vi är lite hetare i dag, säger Mia Carlsson i Viaplays sändning.

"Har mycket familj här"

Vittsjö fick den andra halvlekens första vassa målchans, efter en timmes spel. Men precis som i den första halvleken var Melina Loeck omutbar och räddade Clare Polkinghornes nick.

Kristianstad tog bättre till vara på sina chanser och sju minuter senare hade man utökat ledningen. Även denna gång efter att Mia Carlsson serverat Evelyne Viens, som kunde sätta 2–0 med en bredsida och fastställa slutresultatet.

– Det är alltid skönt att komma till Vittsjö och spela bra, jag har mycket familj och släkt här som tittar, säger Carlsson.

Kristianstad tar i och med segern klivet upp till tredjeplatsen i den damallsvenska tabellen med två matcher kvar innan EM-uppehållet. Vittsjö ligger kvar på femte plats. Kristianstad har bara förlorat två matcher den här säsongen, Mia Carlsson är nöjd med spelet hittills.

– Jag tycker överlag över säsongen, vi är ett lag som vill ta risker och i dag betalar det sig, säger hon.

Storseger för Rosengård

Högst upp i tabellen huserar regerande mästaren Rosengård. När man besökte Kalmar blev det storseger.

Hemmalagets mardröm startade redan i den andra minuten. Rosengårds Katrine Veje slog ett inlägg från kanten menat för en av hennes lagkamrater. Danskans pass landade dock hos Paige Culvers och kanadensiskan styrde in bollen i eget mål.

I den nionde matchminuten kom ytterligare ett Rosengård-inlägg från kanten. Den här gången var det Olivia Schough som hittade Loreta Kullashi som kunde skicka in 2–0. Schough själv bättrade på till 3–0 innan matchen hunnit bli en kvart gammal.

Matchen slutade hela 6–0 till Rosengård – lagets största seger denna säsong.