Annons

Kritiska punkter i Vasaloppet – här avgörs det

Vad väntar de drygt 15 000 åkarna i Vasaloppet mellan Berga by och Mora?
Här är en banguide för tv-tittarna, som visar att den nio mil långa skidklassikern innehåller olika utmaningar för elitåkare och motionärer.
Skidor • Publicerad 6 mars 2022
Lina Korsgren vann Vasaloppet förra året och är en av favoriterna i dag också. Arkivbild.
Lina Korsgren vann Vasaloppet förra året och är en av favoriterna i dag också. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

+ Backen efter vägövergången, 1 kilometer

Efter drygt en kilometer passeras väg 66 och där väntar några kilometers uppförsbacke till banans högsta punkt.

Annons

Herreliten: De flesta ser backen som ett sätt att komma in i loppet, men några ser möjligheten att öppna hårt och visa upp sig för tv-publiken.

Dameliten: En mycket plågsam del av banan eftersom de rivstartar i högsta tempo för att få rygg på rätt herrklunga. Det kan prägla utvecklingen för resten av loppet.

Motionärerna: En lugn promenad upp till myrarna då man äntligen får åka skidor. Det går inte att avancera. Premiäråkare blir lätt rastlösa här, medan veteranerna ser detta som en bra uppvärmning. Många märker nu om de har vallat rätt.

+ Tennäng, 28 kilometer

Efter några kilometers utförsbackar från Mångsbodarna kommer åkarna till Tennäng, som är banans kallaste punkt. Nu väntar motbackar upp till Risberg.

Herreliten: Oftast har någon eller några åkare skaffat sig en klar ledning. Ett sätt för dem att visa upp sig och vinna spurtpriser. Men de som siktar på slutsegern ligger långt bak i klungan och spar på krafterna.

Dameliten: De har nu hittat rätt herråkare att ta rygg på. Tempot är högt samtidigt som de hela tiden får rapporter om var damkonkurrenterna finns. Nu börjar de känna om detta blir en bra dag.

Motionärerna: Under loppets första två mil är det ofta glada tillrop mellan varandra, spårbyte för högre fart är vanligt. Men vid Tennäng tystnar det i ledet och de första börjar bli trötta. Mental kraftansamling inför backarna upp mot Risberg.

+ Evertsberg 45 kilometer

Halva loppet är avklarat efter några kilometers fin skidåkning över sjöar och vackert landskap.

Annons

Herreliten: En passage som innebär viktiga taktiska beslut. Om någon har ryckt kan det nu vara dags att börja jaga i kapp. Är det en samlad klunga sker en genomgång inom teamen vem som är piggast och kan bli dagens vinnare.

Dameliten: Här får man en tydligare bild av hur tävlingen kan sluta. Ofta är damerna mer utspridda.

Motionärerna: Glädje och stolthet över att ha klarat halva loppet och fått vara med om trevlig skidåkning. De flesta är på banan.

+ Lundbäcksbacken 59 kilometer

Strax före kontrollen i Oxberg möter åkarna Lundbäcksbacken som egentligen är en serie backar. Det var där som Sven-Åke Lundbäck 1981 ryckte och sedan vann den enda gången han åkte Vasaloppet.

Herreliten: Nu börjar tävlingen på allvar. De som tänkt vinna loppet har nu klivit fram och driver upp tempot.

Dameliten: Även dameliten ser detta som en viktig plats. Den som kan passera backarna bäst ser ut som en vinnare.

Motionärerna: En förtvivlad plats för trötta åkare. Kropparna börjar bli riktigt slitna och spåren finns inte längre och det är över tre mil till mål.

+ Krångåsen 79 km

Mellan Hökberg och Eldris passeras Krångåsen. Vanligtvis ser inte dessa backar så farliga ut, men efter nästan åtta mils åkning känns det annorlunda.

Annons

Herreliten: När det bildats en tätklunga med segeraspiranter anses detta vara den sista platsen som är möjlig för spurtsvaga åkare att gå loss och skaffa en lucka in mot mål. En avgörande punkt.

Dameliten: De senaste åren, där damerna startat med herrarna, har damtävlingen varit avgjord här. Men det är en viktig plats om flera damer är tillsammans.

Motionärerna: För de flesta motionärerna är backarna upp mot Hökberg det stora mentala kraftprovet. De som kommer till Krångåsen får starka positiva känslor att man nu klarar Vasaloppet. Det återstår bara lätt åkning med en stark segerkänsla.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons