Annons

K/W nobbar spel i Svenska Cupen

Svenska Cupen för damer får nobben. Bara hälften av elitlagen har anmält sig. Kristianstad/Wä DFF är en av klubbarna som inte ställer upp.
Sport • Publicerad 28 januari 2004

Svensk damfotboll är hetare än någonsin.

Med Svenska Cupen är det precis tvärtom.

Annons

Bara hälften av landets elitklubbar har anmält sig till årets upplaga.

Detta trots att Svenska Fotbollförbundet förbättrat de ekonomiska villkoren för alla lag som ställer upp i cupen.

Division I-laget Kristianstad/Wä DFF var inte med ifjol och kommer inte att vara det i år heller.

– I och med att matcherna ligger som de ligger, så väljer vi att avstå. Det blir för mycket med att spela två matcher i veckan. Vårt fokus ska ligga på seriespelet och risken är att vi blir slitna om vi spelar ytterligare en match, säger tränaren Ulf Palmqvist. K/W ställdes inför en liknande problematik ifjol.

En F19-landskamp krockade med seriespelet och seriematchen flyttades.

Det innebar att K/W spelade tre matcher inom loppet av åtta dagar.

– Med facit i hand så var det inte så lyckat. I de första två matcherna klarade vi oss bra, men i den tredje så märktes det tydligt att spelarna var slitna, fortsätter Palmqvist som betonar att han egentligen är ganska positiv till cupen.

– Det är ett svenskt mästerskap och det är inte fel att få möta allsvenskt motstånd. Men tyvärr är risken att seriespelet påverkas för mycket. Man skulle ju kunna ställa upp med spelare som normalt inte är ordinarie, men det kan ju knappast vara meningen.

Många av hans tränarkolleger i damettan tycks resonera på samma sätt.

– Vi försökt påverka klubbarna att ställa upp. Men många, framför allt nykomlingarna i serierna, anser sig ha för tunna trupper och vill därför koncentrera sig på att klara kontraktet, säger Ulf Bergquist, generalsekreterare i EFD, Elitföreningen Damfotboll till svt.se

Annons

Inte ens för de allsvenska lagen är Svenska Cupen en självklarhet.

Allsvenska nykomlingarna Själevad och Linköpings FF och Stattena kommer inte till start.

Anders Thell

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons