Annons

Landslagschefen: "Uteslutning det enda rätta"

I går meddelade Fifa att man stänger av Ryssland från alla internationella turneringar och matcher.
Ett beslut som svenska landslagschefen Stefan Pettersson ställer sig bakom.
Fotboll • Publicerad 1 mars 2022
Landslagschefen Stefan Pettersson tycker att Fifa gör rätt som utesluter det ryska landslaget från internationell fotboll. Arkivbild.
Landslagschefen Stefan Pettersson tycker att Fifa gör rätt som utesluter det ryska landslaget från internationell fotboll. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I slutet på mars spelas ett playoff där det ska avgöras vilka europeiska länder som tar de sista platserna till VM i Qatar senare i år.

I Sveriges slutspelsträd fanns Polen, Ryssland och Tjeckien där det svenska landslaget först ska möta Tjeckien i semifinal. Därefter var det tänkt att vinnaren skulle ställas mot segraren i mötet Polen–Ryssland.

Annons

Polen var dock tidigt på det klara att man inte tänker spela mot Ryssland under några omständigheter. Ett ställningstagande som senare delades av både Sverige och Tjeckien.

"Vi måste stå enade"

Internationella fotbollsförbundet Fifa försökte hitta en kompromiss i att Ryssland skulle få spela på neutral plan och under andra färger och flagga, men det gillade inte kvalmotståndarna som stod på sig.

I går kom beskedet att Fifa backar och utesluter Ryssland från allt internationellt spel tills vidare.

– Det var det enda alternativet. Vi måste stå enade och stå upp mot vad som sker. Detta är ett sätt att trycka på det felaktiga i det som händer i Ukraina och det var det enda rätta, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

TT: Känner ni någon stolthet över att Sverige bidragit till att Fifa tvingats ändra sitt beslut?

– Det är mer en självklarhet för oss än en stolthet. Alla länder står bakom det här och vi är ett av dem. Det är ett gott tecken och bra att Fifa ändrar sig från det tidigare, felaktiga beslutet.

Ryssland funderar på att överklaga

För svensk del kan det dock innebära att vägen till VM blir något klurigare. Inget beslut är taget, men mycket talar för att Polen går direkt till playoff-finalen.

Polen får då både fördel av hemmaplan samtidigt som man är utvilade jämfört med svenskarna som, i bästa fall, spelar två matcher på fem dagar.

Ryssland meddelade under gårdagen att man "kategoriskt sätter sig emot beslutet att stänga av ryska lag och landslaget."

Man menar att det "strider mot normerna och principerna av internationella tävlingar samt sportsmannaandan", och att man undersöker att överklaga beslutet.

Annons

– Jag har svårt att se att de kan få igenom någon överklagan, men det har de väl rätt i att göra, säger Stefan Pettersson.

Sverige tar sig an Tjeckien i ett enkelmöte på nationalarenan den 24 mars.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons