Annons

Leksand bröt den svaga bortasviten

Leksand bröt sin svaga bortasvit när man besegrade Skellefteå med 3–1 i SHL-hockeyn.
Dalalaget hade inte vunnit på bortais på över två månader men tog nu en trepoängare mycket tack vare sitt uppoffrande försvarsspel.
Ishockey • Publicerad 12 december 2020
Oskar Lang visade Leksand vägen i bortasegern mot Skellefteå. Arkivbild.Foto: Erland Segerstedt/TT

– Hade inte koll på att det var så länge sedan vi vann men det var skönt att få med sig en trepoängare på den här "roadtripen", säger Leksands lagkapten Patrik Zackrisson.

Bortamatchen var lagets tredje på fem dagar men mot Örebro och Växjö blev det förluster.

Annons

Båda lagen kom till spel med betydligt tunnare manskap än vanligt. Leksands skadelista börjar se oroväckande lång ut nu och för Skellefteås del saknades ett par skadade nyckelspelare och dessutom tre JVM-spelare.

Men hemmalaget har en uppsjö av lovande juniorer och ställde nu upp med hela fem unga hungriga spelare som knappt fått känna på SHL-spel än. Även om de är duktiga blev det stundtals lite tunt och Leksand tog tämligen omgående ett klart grepp om händelserna.

Bra laginsats

– Vi gör en bra laginsats och stänger ner Skellefteå i mittzonen. De får inte igång sitt maskineri som de vill spela. Sett över 60 minuter tycker jag att det var en rättvis seger, säger Patrik Zackrisson.

Bortaspelet har inte alls fungerat den senaste tiden för Leksand och det var över två månader sedan senaste bortasegern. Efter sex raka bortaförluster var det dags att bryta den sviten nu.

– Tycker inte det är någon större skillnad på denna match och Växjö senast när vi förlorade. Sista två bortamatcherna tycker jag vi har spelat bra ishockey. Det är tufft och jämnt, ibland vinner man ibland förlorar man, säger Leksands tränare Björn Hellkvist.

Juniorer kvällens tema

Juniorer var temat för kvällen och bakom Leksands 1–0-mål stod 17-åringen Isak Rosén. Med en passning till målskytten Oskar Lang fixade han sin allra första SHL-poäng och sedan rullade det bara på för Leksand.

Mittenperioden präglades av många utvisningar, bland annat matchstraff för Skellefteås Tyler Morley och Leksands Lucas Nordsäter.

Skellefteå leder boxplayligan men överglänstes nu klart av bortalaget som visade en imponerande offervilja när man klarade av varje numerärt underläge. I princip varenda Skellefteåskott blockades av Leksands utespelare och efter halva matchen hade hemmalaget bara lyckats få tio skott på mål.

Direkt efter att Leksand klarat av ett underläge i tre mot fem kunde masarna kontra in 3–0 när Fredrik Forsberg elegant lade en backhand mellan benen på Gustaf Lindvall i hemmamålet. Den kallduschen hade föregåtts av Patrik Zackrissons 2–0-mål i numerärt överläge.

"Inte påslagna"

Skellefteåforwarden Rickard Hugg gav sitt lag hoppet åter när han från blålinjen pangade in reduceringen till 3–1 direkt efter att ha missat ett friläge men det här var Leksands match.

Annons

– Vi var inte alls påslagna i dag. I sista perioden blir vi lite mer desperata och får lite tryck men det räcker inte, säger Skellefteåtränaren Andreas Falk.

I kvällens övriga matcher såg Rögle till att behålla serieledningen efter 2–1 hemma mot Oskarshamn.

Luleå vann också med uddamålet, 3–2 hemma mot Djurgården.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons