Annons

"Ligger en del i anklagelserna"

Frågan om Fjälkestads IF har använt sig av en spelare med falsk identitet är allt jämnt obesvarad. Och Skåneboll har fortfarande inte klart för sig vad som egentligen har hänt. "Det finns en lutning åt vart det barkar", säger tävlingschefen Mats Hansson.
Sport • Publicerad 20 augusti 2009

Östra Sönnarslöv–Fjälkestad 2–3.

En vanlig match i division VII? Knappast.

Annons

Östra Sönnarslöv anklagar Fjälkestad för att ha använt sig av en spelare med falsk identitet. Frågan har nu satt myller i huvudet på hela Skånes fotbollsförbund.

– Det är en komplex fråga. Vi har behandlat ärendet här under veckan, men är inte färdiga med beslutet ännu, säger Mats Hansson, tävlingschef på Skåneboll.

Vad fattas?

– Tävlingskommitténs ordförande ska nu kontrollera en del andrahandsuppgifter som vi fått in.

Efter att Skåneboll fått in en anmälan från Östra Sönnarslöv den 27 juni har ärendet ansetts vara "delikat". Ett känsligt ämne eftersom Fjälkestad förnekar alla anklagelser.

Men Skåneboll har också fått in anonyma uppgifter antingen via mejl eller telefon. Det är de här uppgifterna som kan vara avgörande vid ett beslut och som därför måste kontrolleras.

– Det finns en lutning åt vart den här frågan barkar, säger Mats Hansson.

Ärendet har tagit väldigt lång tid, det borde ju innebära att det ligger en del i anmälan?

– Det kan man ju säga att det gör. Men det blir svårare eftersom motparten, i det här fallet Fjälkestad, bestämt blånekar till allt. Från början ryktades det om att flera spelare i Fjälkestad hade kringgått regelboken. Men det är alltså en spelare som tros ha spelat matchen under falsk identitet.

Spelaren tillhör normalt ett lag i division VI och ska alltså ha medverkat som spelare i Fjälkestad under ett annat namn.

Annons

– Men spelaren förnekar allt, därför blir det tiden motstridiga uppgifter. Tävlingskommitténs ordförande Göran Nilsson ska under slutet av veckan ha granskat alla inkomna andrahandsuppgifter och förhoppningsvis även hinna med att sammanfatta en motivering till ett beslut. Den motiveringen ska sedan skickas ut till alla medlemmar i tävlingskommittén för godkännande.

Tidigast i morgon väntas ett beslut fattas.

Skulle det bli en fällande dom, vilket mycket talar för, ändras i första hand resultatet i matchen Östra Sönnarslöv–Fjälkestad till 3–0. Därefter lär nya ärenden göras upp.

– Nu gäller frågan bara om det här är rätt eller fel, men vid fällande dom blir det ett moment två. Då upprättas ett bestraffnings-ärende mot berörda ledare och spelare, säger Mats Hansson

Vad riskerar de i så fall för straff?

– Fjälkestads ansvariga ledare lär i så fall få böter.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons