Annons

Linderoth tillbaka på Österås

Det var tio år sedan sist. Men igår var Anders Linderoth tillbaka på Österås grusplaner. Dock bara som gästtränare för en dag.
Sport • Publicerad 18 januari 2004
Anders Linderoth känner sig välkommen i IFKHässleholm. I morgon åker han dock till USAmed arbetsgivaren Hammarby IF.
Anders Linderoth känner sig välkommen i IFKHässleholm. I morgon åker han dock till USAmed arbetsgivaren Hammarby IF.Foto: 

Normalt är det Hammarbys allsvenska spelare som tränar under Anders Linderoths vakande öga.

Och egentligen har den forne Kristianstadsbon inte alls tid att resa riket runt och gästträna i andra klubbar.

Annons

Men lite av hjärtat finns ju kvar i IFK Hässleholm, precis som i Näsby och Mjällby, där Linderoth en gång i tiden startade sin framgångsrika tränarkarriär.

Därför tackade han ja i höstas, när Hässleholms ordförande John Paulsson kontaktade honom med förfrågan om en inspirationsdag.

– Men egentligen hinner jag inte med sånt här numera, jag har fullt upp med att koncentrera mig på mitt eget lag, säger Linderoth.

– Hade det inte varit för att det är IFK Hässleholm så hade jag inte tackat ja, fortsätter han. För visst finns hjärtat i Skåne, även om han de senaste tio åren bott i både Borås, Stabaek och Stockholm.

– Men så småningom lär jag flytta hem till Skåne igen. Det är det här som är hemma, säger Linderoth.

Hur är det att vara tillbaka i ditt gamla omklädningsrum på Österås då?

– Det är alltid trevligt att komma både till Hässleholm och Mjällby. Man har så mycket vänner kvar, ler fotbollstränaren.

Under förmiddagen i Hässleholm pratade Linderoth lite om hur nuvarande klubben Hammarby är uppbyggd och organiserad, samt om den spelmodell som Hammarby nu och i framtiden ska spela efter.

Eftermiddagen tillbringades med rent praktiska övningar på en isig och rejält hal grusplan, där IFK Hässleholms juniorer fick ett träningspass med Linderoth som ledare. Mycket passningsövningar och tempoövningar blev det, underlaget till trots.

– Klart typiskt, som jag minns det var grusplanerna perfekta hela tiden när Anders Linderoth var tränare här. Snopet då att det ska vara såhär på den här dagen, som varit planerad jättelänge, säger IFK:s Lennart Månsson.

Annons

Men ingen klagade, allra minst Anders Linderoth.

– Jag hoppas att de som var här i varje fall snappat upp någonting, och kanske fått någon annorlunda övning att själv använda i det egna laget. Jag tycker också det är trevligt att få prata om min spelfilosofi – och kanske få fler att anamma den.

Att få Hässleholms tränare Peter Persson att anamma Linderoths tankar och idéer om spelet lär inte vara någon svårighet:

– IFK har en bra tränare i Peter. Vi har också ganska lika filosofi från start. Men så var ju Peter också spelare i Hässleholm när jag var tränare här, ler Anders Linderoth. Linderoths käpphäst i fotbollsträningen är just passningsövningar. Så är han också en ivrig förespråkare för en fotboll med bollen på marken, snabbt och effektivt passningsspel och en teknisk fotboll.

– Men att ha bollen i luften är ju inte heller fel. Det är som Ljungskile sa när de var som bäst på 90-talet, "Det är 22 man på marken, men i luften är det inte en människa", skojade Linderoth inför det 30-tal som åsåg träningen på Österås.

Efter fotbollsdagen i Hässleholm blev det ett snabbt besök hemma hos släkten i Sibbhult, innan färden gick tillbaka till Stockholm och Hammarby. I morgon bitti åker laget nämligen till Los Angeles på träningsläger.

– Vi kommer bland annat att träna på anläggningen där dam-VM-finalen spelades, berättar Linderoth.

I höstas slutade Hammarby tvåa i allsvenskan.

Målet inför årets säsong är att åter vara bland de tre bästa.

Och Anders Linderoth tycker bara det är positivt att allt fokus i allsvenskan i vinter varit på Malmö FF:

Annons

– Om en förening går ut redan i december och säger att de ska bli svenska mästare så gynnar det ju alla andra klubbar. Ingen annan behöver ju axla bördan av favoritskapet. Men visst – Malmö har riktigt tunga nyförvärv inför den här säsongen, i synnerhet Patrik "Bjärred" Andersson som dessutom är en ledargestalt på planen.

Hammarby har inför årets säsong tappat tekniker, framspelaren och målskytten Kennedy Bakircioglü.

Nyförvärven är mittfältaren Niklas Hinsberg, Erik "Samba-Erik" Johansson och Björn Runström, som varit ungdomsproffs i Italien.

– Tanken är väl framför allt att vi ska få igång spelet på kanterna bättre, det är vad Erik och Hinsberg värvats till, säger Linderoth.

Hur länge till dröjer det innan du får ett SM-guld då, Anders?

– Jag hoppas varje år...

Hur länge till kommer du att vara elittränare?

– Kanske ett kontrakt till... Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Hammarby, och efter det kanske jag kan tänka mig ett treårskontrakt till. Sedan får vi se...

Sedan kanske det blir Skåne och IFK Hässleholm igen?

– Vem vet... Jag vet inte hur läget ser ut då, eller hur länge jag kommer att fortsätta som tränare, säger Anders Linderoth.

FOTBOLL HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons