Annons

Locket på från Sef och Discovery om tv-avtalet

Klubbarna i allsvenskan och superettan förlorar stora summor i väntan på att seriespelet sparkar i gång.
Samtidigt betalar Discovery Networks dyrt för sändningsrättigheter av matcher som inte spelas.
Hur länge till?
Fotboll • Publicerad 13 maj 2020
Discovery betalar för rätten att sända 480 matcher per säsong från allsvenskan och superettan.
Discovery betalar för rätten att sända 480 matcher per säsong från allsvenskan och superettan.Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, vill inte kommentera om samtal förs med Discovery.
Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, vill inte kommentera om samtal förs med Discovery.Foto: Henrik Montgomery/TT

De nya tv- och spelavtalen som elitfotbollen tecknade med Discovery och Unibet nästan dubblade den tidigare ersättningen.

Det sexåriga avtalet (2020–2025) uppges vara värt runt 700 miljoner kronor om året och merparten av tv-pengarna fördelas mellan allsvenskans och superettans 32 klubbar, enligt en fördelningsnyckel där "bäst får mest".

Annons

Resterande ersättning finansierar verksamheten hos paraplyorganisationen Föreningen svensk elitfotboll, Sef, och en del pengar går till satsningar på olika projekt, som talangutveckling och värdegrundsarbete.

I april kom en utbetalning till de allsvenska klubbarna. Nästa utbetalning ska, enligt avtalet, ske i juni.

Möte på fredag

Just nu är det högst oklart när herrfotbollens två högsta serier kan inleda den kraftigt försenade säsongen. Målet är att spela utan publik och under strikt säkerhet från och med den 14 juni. På fredag har fotbollens representanter ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, som fått ett omfattande regelverk från fotbollen att ta ställning till.

Statsepidemiologen Anders Tegnell och hans medarbetare har bollen. Vill de att den ligger fortsatt still på obestämd tid kan det få konsekvenser i relationen mellan elitfotbollen och Discovery.

Varken rättighetsinnehavaren eller Sef vill i dagsläget redogöra för om diskussioner förs och vad de i så fall berör för frågor.

"Regleras i våra avtal"

TT:s två frågor till Discovery:

1) Betalar ni klubbarna enligt avtal trots att inga matcher spelas?

2) Pågår diskussioner med Sef om eventuella ändringar i avtalet på grund av coronapandemins konsekvenser för båda parter?

Jessica Linnman, tillförordnad kommunikationsdirektör, svarar:

– Tyvärr kan vi inte kommentera detaljer i våra avtal i media och det här är frågor som regleras i vårt avtal.

Annons

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt, tidigare medlem av Sefs styrelse, föreslog tidigare i veckan att Sef borde ta en diskussion med Discovery om det är möjligt att få ut mer pengar från avtalet nu och mindre senare, allt för att lindra klubbarnas ekonomiska situation.

I ett känsligt läge

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, väljer just nu att inte kommentera frågor som berör tv- och spelavtalet.

– Det är givetvis ett känsligt läge vi befinner oss i totalt sett, och mycket återstår att få besked om rörande vår säsong, framför allt från Folkhälsomyndigheten. Så i detta läge måste jag svara med att jag inte kan kommentera läget.

Enligt tv-avtalet har Discovery rätt att på sina olika plattformar årligen sända 480 matcher från allsvenskan och superettan plus kvalmatcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons