Annons

Lövgren förde Sverige till seger

HANDBOLL MALMÖ. Tre vänsterhänta skyttar kämpar om en plats i handbollslandslagets VM-försvar. Två av dem prövades när Sverige besegrade Tyskland med 23–21 (12–12). Christian Ericsson och Michael Pettersson fick med beröm godkänt.
Sport • Publicerad 13 januari 2001
Åttamålsskytten. Den svenske lagkaptenen Stefan Lövgren dirigerade Sverige till en seger mot Tyskland. Bild: SCANPIX
Åttamålsskytten. Den svenske lagkaptenen Stefan Lövgren dirigerade Sverige till en seger mot Tyskland. Bild: SCANPIXFoto: 

–Det är väl mellan en fyra och femma i dagens betygssystem eller...

Förre gymnastikläraren, Sveriges förbundskapten de senaste tretton åren, Bengt Johansson, var nöjd efter premiären i fyrnationsturneringen på fredagen.

Annons

Michael Pettersson gjorde två mål. Christian Ericsson också, men han spelade bara när Sverige anföll.

Pettersson från Sävehof fick också ta den defensiva rollen, platsen som Staffan Olsson lämnat, åtminstone tillfälligt.

Han har tagit time-out från landslaget över VM.

–Det var fint att Michael gick in och spelade bestämt. Han klarade defensiven hyfsat. Och anfallen följde han med bra och tog skott när det var lägen. I landslaget kan man inte ösa på som i elitserien, säger Bengt Johansson. Michael Pettersson, 25 år, har bara gjort tio landskamper, men det märktes inte när han prickade in 14–13 och 22–18 efter pausen. Sävehofarens agerande lovar gott. Att det blev ett par missförstånd i förflyttningarna är förklarligt.

Christian Ericsson har 40 på meritlistan, men är matchotränad efter en fingerskada som fortfarande ger sig tillkänna.

–Brottet är läkt, men fingret svullnar. Och jag är matchotränad. Det är snabbt spel i landslaget och det är svårt när man inte varit med på ett tag, sade han.

I matchen mot Frankrike på lördagen kommer Tomas Berntsson, omskolad från högersexa till högernia i norska Runar, att få visa vad han kan.

På söndag, när fyrnationsturneringen avslutas mot Danmark, kompletterar förbundskaptenen VM-truppen med två spelare. Tretton är redan uttagna. En plats lämnas öppen, 15 spelare reser till Frankrike och Montpellier.

Sverige liksom Tyskland, som har sju nya unga spelare, genrepar VM-manskapen i helgen och det byttes friskt i båda lagen. Det showades mellan varven, de svenska meriterade spelarna mest. Det var av förståeliga skäl mer handbollsfest än allvar i Idrottens Hus i Helsingborg.

Tyskarna tog ledningen med 6–3 och höll 12–12 i pausen. Tomas Svensson i målet hade en mindre bra dag.

Annons

Peter Gentzel kom in efter pausen och tog en straff och några frilägen. Samtidigt började lagkaptenen Stefan Lövgren dirigera trupperna och försvaret tätades.

–Gentzel var strålande i målet, han släppte in enkla bollar men tog svåra skott, sade Bengt Johansson och log.

Svenskarna drog ifrån och ledde med 19–17 när matchens njutbaraste anfall sattes in. Det avslutades med en fräck inspelning av Guif-försvararen Nicklas Johansson, också en ny bekantskap. Johan Pettersson kunde enkelt sätta 20–17.

Tyskproffset i Nordhorn, på gång till Kiel, gjorde också 23–20, och totalt fem mål.

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons