Annons

Luleå nära SM-guld efter Lassinanttis superräddning

Joel Lassinantti blev matchhjälte med en spektakulär räddning när Färjestad tryckte på för kvittering i ett avgörande läge av den femte SM-finalen.
Ishockey • Publicerad 7 maj 2022
Luleås målvakt Joel Lassinantti jublar med Jack Connolly och Jonas Berglund efter ha hållit nollan i den femte SM-finalen.
Luleås målvakt Joel Lassinantti jublar med Jack Connolly och Jonas Berglund efter ha hållit nollan i den femte SM-finalen.Foto: Pär Bäckström/TT

Joel Lassinantti hade endast fått nio skott på sig i de två första perioderna. Men läget var skört. Luleå hade ledningen med ett mål och Färjestad började skapa mer och mer i den tredje perioden.

Då klev Lassinantti fram som matchhjälte.

Annons

Fem minuter in i tredje perioden hade Färjestad ett långt anfall där Michael Lindqvist till slut fick mer eller mindre öppet mål och 1–1 såg ut att vara ett faktum. Men Lassinantti reagerade blixtsnabbt med klubban och räddade.

– Det är inget jag tränar på under säsongen. Det är ren intuition, tur att man inte alltid hinner tänka så mycket, säger Lassinantti.

Viktigaste matchen

TT: Har du gjort någon viktigare räddning någonsin?

– Det är den viktigaste matchen jag har spelat. Så just nu är det den viktigaste räddningen, säger han.

TT: Ser du den som matchavgörande?

– Absolut är den viktig. Det är mitt jobb att rädda puckarna. Hade de gjort mål där hade det stått 1–1. Men jag tror ändå vi hade fortsatt mala på och det gjorde vi också, och till slut fick vi utdelning,.

Michael Lindqvist kallar det "flax".

– Man har öppet mål och försöker raka in den och han kastar dit klubban. Det är små marginaler som jag sa, det är inte mer än så. Han kastar dit klubban och lyckas få den, det är flax, säger Lindqvist om Lassinanttis räddning och fortsätter:

– Får vi 1–1 där då blir dem skakiga. Självklart hade de ändrat matchbilden, men det är små marginaler, säger Lindqvist.

Några minuter senare klev Lassinantti fram igen och räddade Theodor Lennströms friläge.

Annons

Efter det började Luleå hitta tillbaka till anfallszon mer och mer, gjorde tre mål under de sista tio minuterna och vann med 4–0.

Norrbottningarna leder med 3–2 i matcher – och allt kan avgöras i Karlstad på måndag.

Avvaktande start

Första perioden var av det mer avvaktande slag och blev också mållös – trots Luleås två numerära överlägen.

Första målet kom i stället i andra perioden. Luleås fjärdekedja hade skapat ett långt tryck i anfallszon när Joonas Rask fick tag i pucken och passade Julius Honka som lyfte upp pucken i nättaket.

Färjestads inledning på tredje perioden var trevande och tränare Tomas Mitell tog en tidig timeout. Men sedan kom man igång något men fick se sig stoppade av Joel Lassinantti flera gånger.

Luleå gjorde sedan 2–0 av Jack Connolly med åtta minuter kvar att spela och några minuter senare satte Einar Emanuelsson 3–0. Han har nu gjort mål i samtliga hemmamatcher mot Färjestad i finalserien.

Luleå vann till slut med 4–0 efter att Jack Connolly fastställt slutresultatet i tom målbur.

Nästa match spelas i Karlstad på måndag.

Fakta: SM-finalerna i ishockey

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Måndag 9/5: Färjestad–Luleå 19.30.

Torsdag 12/5: Ev Luleå–Färjestad 19.30.

Luleå leder med 3–2 i matcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons