Luleå tog guldgrepp efter knock

Luleå har skaffat sig drömläge till ännu ett SM-guld – tack vare en Brynäsknock.
Norrbottenslaget vann den tredje SM-finalen inför rekordpublik borta mot Brynäs med 2–0 och kan avgöra på tisdag.
Ishockey • Publicerad 3 april 2022
Jubel i Luleå sedan Jenna Pirttijärvi gjort 1–0-målet. I bakgrunden ligger Brynäsmålvakten Ellen Jonsson utslagen.Foto: Pernilla Wahlman/TT

Hela 6 537 åskådare hade bänkat sig i Monitor ERP Arena (före detta Gavlerinken), rekord för damhockey i Sverige.

Det gamla rekordet hade Luleå på 6 220 åskådare i en SDHL-match mot AIK 2018.

Men den stora publiken fick inte se sitt Brynäs koppla greppet till föreningens första SM-guld på damsidan.

Det gjorde i stället Luleå, som nu har chansen att ta sitt fjärde raka SM-guld och det femte på de senaste sex åren.

Nyckeln till segern blev en märklig kollision mellan två Brynässpelare.

Knockad av medspelare

Målvakten Ellen Jonsson skulle gå ut och stoppa pucken bakom eget mål, men blev knockad av lagkamraten och backen Rosa Lindstedt som var i kamp med Luleås Jenna Pirttijärvi.

Finländskan lade beslag på pucken och kunde skicka in den i tomt hemmamål.

– Jag gick in bakom mål och ville bara undvika att röra målvakten. Jag tog bara pucken, säger Pirttijärvi och fortsätter:

– Jag såg inte att hon låg ned på isen, bara att målet var tomt.

Hemmapubliken protesterade och ville få målet underkänt, men tv-repriserna visade att det var Lindstedt som knockade egna målvakten.

"Får skylla mig själv"

Ellen Jonsson låg kvar en stund på isen, fick behandling och kunde sedan fortsätta matchen.

– Det är en situation som inte ska hända. Men jag var ute ur målet så jag får skylla mig själv, säger Jonsson till SVT.

I en tajt match blev målet avgörande. Luleå stängde ned Brynäs totalt, spelade starkt defensivt och landslagsmålvakten Sara Grahn räddade samtliga 26 hemmaskott. Tio av dem kom i sista perioden när Brynäs spelade fem mot tre i två minuter utan att få utdelning.

– Vi jobbar stenhårt i 60 minuter. Det funkade jättebra defensivt i dag jämfört med förra matchen då vi var stirriga. Vi håller dem på utsidan och jag ser många av skotten, säger Sara Grahn.

Brynäs saknade för andra matchen i rad forwardsstjärnan Lara Stalder på grund av avstängning. Hon är tillbaka i nästa match.

Utan henne var Brynäs uddlöst och i stället kunde Viivi Vainikka fastställa 2–0 i tom hemmabur i slutsekunderna.

Brynäs gick in i finalserien som favorit efter en överlägsen seger i grundserien – men ett rutinerat Luleå kan nu avgöra på tisdag.

– Vi har så mycket erfarenhet i det här laget och vi vet hur vi ska vinna de här tajta matcherna. Vi måste göra en lika bra match på tisdag, säger Pirttijärvi.

Fakta: Finalserien

Match 1, Luleå–Brynäs 2–1.

Match 2: Brynäs–Luleå 3–1.

Match 3: Brynäs–Luleå 0–2.

Match 4, tisdag: Luleå–Brynäs.

Ev match 5, torsdag: Brynäs–Luleå.