Annons

Målfest när Åhus vann

Mot serieledarna Höör borta ledde Åhus HBK med 3–0 en bit in i andra halvlek – men föll med 3– 4. Nu, i höstpremiären på hemmaplan mot tabelltrean Klippan, ledde Åhus med 4–0 tio minuter in på andra halvlek, när gästerna med två snabba mål fick hemmalaget i allvarlig gungning.
Sport • Publicerad 17 augusti 2009

Det var först när Thomas Clementsson slog in 5–2 kvarten före slutet som Åhus definitivt kunde andas ut.

– Visst satt man och tänkte Höörmatchen, när de gjorde sina mål. Men annars tycker jag att vi spelade riktigt bra emellanåt, menade tränaren Mats Herrmann. Tack vare trepoängaren klättrade Åhus upp på tredje plats i tabellen, en poäng bakom Åsljunga men med en match mindre spelad.

Annons

– Visst har vi kapacitet att knipa kvalplatsen. Men vi vet också att vi har en mycket tuff höst framför oss. Dels ligger några efter med träningen, dels försvinner en del till annan ort för jobb och studier. Marcus Johansson till exempel, spelade kanske sin sista match, förklarade Mats Herrmann.

Det märktes att det var två mycket unga lag som möttes på Furehov; det svängde hela tiden fram och tillbaka, den rätta stabiliteten i spelet saknades på många händer och fötter.

Åhus med åtta spelare födda 1988 eller senare visade att de kan spela en både underhållande och effektiv fotboll, kryddad med två mål med smak av drömmål (Thomas Clementsson). Och det än yngre Klippanlaget med sju 91:or och en 92:a visade sista halvtimmen lite av de takter som gjort dem till ett topplag. Förutsättningarna för att Åhus ska blanda sig i toppstriden kunde alltså varit bättre.

Försvarsresen Roger Eriksson hade bara tre träningspass i benen före höstpremiären mot Höör, och Jimmy Olsson, lagets "pappa" och genomgående bäste spelaren i våras, har en bra bit kvar till matchformen. Den här gången spelade han bara sista halvtimmen.

Vad som talar för Åhus är att kämpen Jacob Nilsson är skadefri och framför allt att spelskickliga mittfältarna Christian Yanez och Pontus Olsson fortsätter storspela.

– Hade vi bara fått ha alla grabbar hemma och fulltränade, så hade vi garanterat varit med och slagits om en kvalbiljett. Men nu är det som det är och vi får ta en match i taget, underströk Mats Herrmann. Tre poäng i bortamötet med Kågeröd i övermorgon och Åhus är med i kvalracet på allvar. På söndag väntar Marieholm hemma på Furehov.

– Det blir en tuff och kanske avgörande vecka. Mikael Taha fick en smäll på foten och Christian Yanez en sträckning, men förhoppningsvis kan båda spela mot Kågeröd, summerade Åhustränaren..

Leif Westerhede
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons