Galen målfest när Bajen vände: "Väldigt glad"

Hammarby var illa ute mot bottenlaget Östersund.
Men ett straffmål i den 93:e minuten fullbordade hemmalagets vändning från 1–3 till 4–3 i en match som innehöll allt och lite därtill.
Fotboll • Publicerad 24 oktober 2021
Hammarby firar kvitteringen mot Östersund.
Hammarby firar kvitteringen mot Östersund.Foto: Anders Wiklund/TT

Hammarby ökade takten sista kvarten och undvek poängtapp hemma mot Östersund i fotbollsallsvenskan. Till slut var det Akinkunmi Amoo som frälste Bajen från elva meter i matchens slutskede.

– Jag är väldigt glad för comebacken. Det är ett väldigt bra resultat för oss, säger han.

Matchklockan hade däremot inte ens hunnit slå 25 minuter innan det hade blivit hela fem mål på Tele2 arena. Tabelljumbon chockade hemmasupportrarna två gånger om under matchens första kvart.

Efter åtta minuters spel placerade Marco Weymans behärskat in 1–0 lågt i Hammarbymålvakten David Ousteds högra hörn. Sex minuter senare drog britten Blair Turgott till med ett distansskott och Ousted stod för en ordentlig blunder när han släppte bollen under sig.

– Jag tror att det är en inställningsfråga. Vi går in i matchen och tror att det ska bli lite lättare, säger Mohanad Jeahze om det chockartade inledningen.

Målkavalkad

Men säg den lycka som varar. Dryga minuten efter 2–0-smällen svarade hemmalaget genom ett självmål av Noah Sonko Sundberg.

Östersund behövde dock inte hänga läpp särskilt länge. I den 19:e minuten nådde Ludvig Fritzson högst på en hörna och hans nick dök in i det bortre hörnet.

Den här gången lyckades gästerna åtminstone hålla tvåmålsledningen i fem minuter innan Hammarby reducerade på nytt.

Målkavalkaden fortsatte när Akinkunmi Amoo trollade bort både en och två försvarare i straffområdet innan han spelade fram till en helt fristående Williot Smedberg som stötte in 2–3 från nära håll.

Men Bajen åkte på ytterligare ett bakslag innan första halvlek var över. Anfallsesset Astrit Selmani fick lämna planen på bår efter att ha skallat ihop med Sonko Sundberg i en nickduell. Selmani fördes till sjukhus, men mår bra enligt tränaren Milos Milojevic.

– Vi pratade i paus om att vi inte skulle låta det rinna oss ur händerna, framförallt med tanke på det som hände honom. Det var en situation där han valde att sätta dit huvudet och ta en smäll för laget. Vilka fan är vi att inte göra det för honom när han ligger där på båren? Jag tror det stärkte oss, säger Gustav Ludwigson.

"Skitdåligt"

Darijan Bojanic beskrev Hammarbys insats i första halvlek som "skitdålig" på innerplan i halvtidspausen. Åtgärden? Göra mål och inte släppa in färre. Sagt och gjort – även om det satt långt inne.

I den 69:e minuten kunde Bojanic kvitterat på straff – men sköt i ribban.

– Det var jobbigt. Det hade varit skönt att få kvitteringen och kunna jobba därifrån, säger han.

I stället blev en östersundsk mardrömsminut avgörande.

Först fick Sam Mensiro syna det röda kortet i den 77:e minuten efter en våldsam tackling på David Accam. Sedan rensade en Östersundsförsvarare rakt på Mayckel Lahdo och bollen studsade fram till Gustav Ludwigson som förvaltade det plötsliga friläget.

Och med bara tre minuter kvar av matchen kom nästa straff. Amoo klev fram den gången, och gjorde inga misstag.

– För mig är den mentala segern i dag viktigare än de tre poängen, säger Milos Milojevic.

– Jag är väldigt glad för spelarna. Vi har haft två bra matcher på hemmaplan. Det är så här man blir ett riktigt bra lag, att man vinner även när man inte spelar som bäst.

Resultatet innebär att Östersund ligger kvar på bottenplaceringen, och hoppet att klubben ska hålla sig kvar i allsvenskan blir allt mindre. Hammarby å sin sida klättrar till femte plats.