Annons

Målvaktsprofilens oväntade landslagsbeslut: ”Ska bli skitroligt”

Han har ett VM-brons och har gjort närmare 30 ungdomslandskamper för Sverige.
Ny byter Åhussonen Sixten Mohlin landslag – till Kap Varde.
– Mamma är skitstolt och det är jag också. Det ska bli jävligt häftigt, säger den 25-årige målvaktsprofilen till Kristianstadsbladet.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 27 maj 2021
Åhussonen Sixten Mohlin är uttagen i Kap Verdes landslag som förbereder sig inför höstens VM-kval och Afrikanska mästerskapen i januari.
Åhussonen Sixten Mohlin är uttagen i Kap Verdes landslag som förbereder sig inför höstens VM-kval och Afrikanska mästerskapen i januari.Foto: ANDREAS L ERIKSSON

Det har pågått diskussioner bakom kulisserna i närmare ett år, och på torsdagen blev det officiellt.

Sixten Mohlin, till vardags målvakt i allsvenska Östersund och med ett förflutet i både Åhus HBK och Kristianstad FC, byter landslag och debuterar nu för sin mammas hemland Kap Varde.

Annons

Den svenske målvakten åker till Serbien på måndag där Kap Verde nästa lördag ska möta Brasiliens U23-landslag.

Den 8 juni väntar en ny match mot Senegal och samlingen, som är en del i förberedelserna inför höstens VM-kval, avslutas mot Guinea-Bissau den 11 juni.

I januari ska Kap Varde dessutom spela i Afrikanska mästerskapen.

– Det här ska bli skitroligt. Jag hoppas så klart att man är med i Afrikanska mästerskapen. Jag hoppas att man kan slå sig in och jag har ett par matcher på mig nu, säger Sixten Mohlin, som är hemma i Åhus på semester innan äventyret drar igång i nästa vecka.

Den 25-årige målvakten Sixten Mohlin tog VM-brons med det svenska U17-landslaget 2013 och har totalt 28 U-landskamper för Sverige.

Men för ungefär ett år sedan fick han frågan om att i stället representera Kape Verde. Mamma Lourdes föddes i landet och bodde där innan hon i 18-årsåldern flyttade till Nederländerna.

Landslagsledningen nosade upp Sixten Mohlin i Östersund, där han konkurrerar med Aly Kieta, och nu har han bestämt sig för att ta upp kampen med 34-årige Josimar Diaz Vozinha, till vardags i Limassol på Cypern, om målvaktsposten i Kap Verde.

– Egentligen hade jag bestämt mig för ett tag sedan, men det blev läge nu. Det blev möjligt genom att mamma är därifrån och nu väntar jag bara på mitt pass, säger Sixten, som inte tvekade när chansen dök upp.

– Det inte så sannolikt att det ska bli någon A-landskamp för Sverige den närmaste tiden, men det ska bli kul det här. Jag har haft kontakt med målvaktstränaren under en längre tid och han har stenkoll på mig.

Kap Verde är en ögrupp i Atlanten, väster om det afrikanska fastlandet, och med sin nationalarena i huvudstaden Praia. Sixten Mohlin har bra koll på landet han nu ska representera.

Annons

– Jag har varit där många gånger, jag har en massa släkt där och det ska bli roligt att få berätta för dem att jag ska spela för Kap Varde.

Hur är landet?

– Det är väldigt fint där. Det är inget klassiskt afrikanskt land, man kan ha det rätt bra och det är trevliga människor.

Hur funkar språket?

– Det är kriolu, en portugisisk variant, som gäller. Men tyvärr kan jag inte det, så det får bli en intensivkurs.

Har du koll på spelarna i landslaget?

– Det finns en del bra spelare, de flesta eller nästan alla spelar i Europa, säger Kap Vardes nye landslagsmålvakt från Åhus.

Fakta

Sixten Mohlin

Ålder: 25.

Född: Rotterdam.

Bor: Östersund.

Position: Målvakt.

Klubbar: Kristianstads FF (-2005), Åhus HBK (2005-2008), Malmö FF (2008-2018), Västerås SK (2015, lån), Kristianstad FC (2015-2017, lån), Dalkurd FF (2018, lån), Östersunds FK (2019-).

Landskamper: 18 U17- och 10 U19-landskamper för Sverige.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons