Målvaktsstjärna prisas: "Extremt glad"

Andreas Palicka är årets herrspelare i svensk handboll. Den 34-årige målvakten får utmärkelsen för första gången.
"Självklart något som gör mig extremt glad och extremt stolt", säger Palicka till landslagets hemsida.
Handboll • Publicerad 12 maj 2020
Andreas Palicka. Arkivbild.
Andreas Palicka. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I juryns motivering står det att skåningen i tyska Rhein Neckar-Löwen är en nyckelspelare i landslaget som fortsätter att utvecklas och är en av de bästa i världen på sin position. Palickas ledaregenskaper och förmåga att elda i gång medspelarna lyfts också fram.

När Palicka blickar tillbaka på säsongen minns han inte minst EM-premiären mot Schweiz i Göteborg, en upplevelse han beskriver som "60 minuters gåshud" även om turneringen till slut blev en besvikelse för Sverige.

"Den matchen får mig att somna med ett leende på läpparna än i dag och kommer att göra resten av mitt liv, så starka känslor var inblandade", säger han.

Senaste tio pristagarna, 2011: Johan Sjöstrand, 2012: Kim Andersson, 2013: Tobias Karlsson, 2014: Mattias Andersson, 2015: Niclas Ekberg, 2016: Andreas Nilsson, 2017: Mikael Appelgren, 2018: Jim Gottfridsson, 2019: Max Darj, 2020: Andreas Palicka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.