Annons

Malysjevs död i fokus inför Paralympics

Rysslands krigföring i Ukraina kräver fler och fler liv.
Den unge ukrainske skidskytten Jevhen Malysjev dog i veckan när han stred för sitt land.
Hans öde hamnade i fokus på en presskonferens inför Paralympics som snart inleds i Peking.
Parasport • Publicerad 2 mars 2022
Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons pressades av en ukrainsk journalist efter beslutet att låta ryssar och belarusier delta i spelen som invigs på fredag.
Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons pressades av en ukrainsk journalist efter beslutet att låta ryssar och belarusier delta i spelen som invigs på fredag.Foto: Andy Wong/AP/TT

Hårt pressad av en ukrainsk journalist från Kiev Post fick Internationella paralympiska kommitténs (IPK) ordförande Andrew Parsons försvara beslutet att ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i spelen.

Parsons slets mellan rollen som företrädare för IPK och medmänniska när han fick frågan vad han skulle säga till Malysjevs familj om att medborgare från Ryssland och Belarus får vara med i Paralympics.

Stred för Ukraina

Annons

Hur Malysjev dog är inte fullt klarlagt, men enligt det Internationella skidskytteförbundet skedde det under strid som militär i den ukrainska armén.

Reportern höll upp den unge mannens fotografi när han argumenterade med Parsons.

– Jag kan inte ens föreställa mig smärtan som hans familj känner för tillfället. Jag kan bara säga till dem att mina djupaste tankar är hos dem. Detta är absolut inte rättvist. Det är vidrigt. Det är emot mänskligheten, sade Parsons enligt nyhetsbyrån AP.

Men han försvarade också flera gånger att regelverket inte tillåter att ryssar och belarusier kastas ut från spelen. I stället får de delta som neutrala och med en rad restriktioner.

– Principen om politisk neutralitet och den genuina tron ​​på idrottens enande kraft måste vara vår ledstjärna, vår styrka eller kanske vår livbåt, sade ordföranden Parsons.

"Världens ögon på oss"

Medmänniskan Parsons påpekade:

– Jag kan inte ens föreställa mig hur smärtsamt det är att vara ukrainare just nu. Det är svårt. Mitt land är inte i krig och min familj gömmer sig inte i tunnelbanan i mitt lands huvudstad, fortsatte brasilianen.

Craig Spence, talesperson för IPK, underströk det motstånd som finns mot att ryssar och belarusier ges grönt ljus i Paralympics.

– Vi har världens ögon på oss just nu, och många håller nog inte med om det beslut som tagits.

Enligt Parsons var beslutet inte enhälligt men en majoritet av kommitténs beslutande organ ställde sig bakom det.

Annons

Paralympics invigs på fredag och avslutas den 13 mars. 648 aktiva från 49 länder deltar.

71 ryska aktiva är anmälda, 20 från Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons