Annons

"Man måste ha en balans"

Vilka taxor ska man ta av en klubb? Ska vissa betala mer och andra mindre för att få spela match och ska det vara dyrare att träna i nybyggda lokaler?
Kristianstad • Publicerad 27 april 2016

Frågorna är många och svåra när taxor för kommunala anläggningar ska fastställas.

– Utgångspunkten är att de ska vara tillgängliga för så många som möjligt, att det inte ska hänga på om en klubb eller förening är rik eller inte, förklarar Bengt-Åke Kjell, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

Att ha omsättningsbaserad hyra som i Halmstad och Alingsås är inte aktuellt i Kristianstad, menar han.

– Det är en politisk sak att bestämma, men personligen anser jag att hyran ska vara fast. Man måste ha en balans mellan olika föreningar och idrotter. Med en fast hyra har man en långsiktighet. En publik kan öka och minska drastiskt.

Om Kristianstad skulle ha motsvarande system som Halmstad och Alingsås, det vill säga 15 procent av biljettintäkterna, skulle det innebära en kraftig höjning av IFK:s matchtaxa. Exakt vilken summa det skulle landa på går inte att säga. Klubbens genomsnittliga intäkt för en match inklusive årskort vill inte IFK uppge. Men kommunen tror att det skulle landa på mellan 75 000 och 100 000 kronor i hyra per match. Orimligt, anser Bengt-Åke Kjell.

– En procentsats kan bli bestraffande; ju mer publik man lockar desto mer ska man betala. Man kan inte stirra sig blind på att ”drar man in mycket folk, då kan vi ta mer betalt”. Sådant kan ändra sig. På en del ställen har man omsättningsbaserat, men de har inte den publiken.

Just nu ser kultur- och fritidsförvaltningen över hela bidragssystemet för föreningar.

– Det finns ett dolt föreningsstöd i anläggningarna. Ta arenan som exempel. De pengar vi får in där motsvarar inte alls kostnaden vi har. Skulle vi ta ut den faktiska kostnaden hade vi landat på flera tusen i hyra i stället för 75 kronor. Hur ser förhållandet ut här mellan de föreningar som använder kommunala anläggningar och de som driver sina egna anläggningar? Finns det en balans eller en ojämlikhet där? Det är en viktig fråga. Med tanke på kommunens geografiska utseende är vi beroende av att det finns många föreningsdrivna anläggningar, vad skulle kommunen annars göra? Då är det viktigt att vi har ett bidragssystem som är anpassat efter det. Det finns ett föreningsstöd som inte syns och det vill vi lyfta fram.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons