Annons

Marcus: Största matchen sedan 1997

IFK–Ricoh. KIK–Södertälje. Vi får en ny publikkrock i stan för andra gången på en vecka och den här gången hoppas jag verkligen att folket hittar till ishallen. Kristianstads IK tar emot ett av Sveriges mest anrika hockeylag och jag skulle vilja påstå att det är en av 50-åringens allra största matcher genom tiderna.
Ishockey • Publicerad 1 mars 2016

Kristianstads IK har stått i skuggan av IFK Kristianstad sedan IFK tog klivet upp i elitserien 2009. När IFK sen nådde SM-finalen tre år senare blev avståndet ännu större mellan klubbarna. I alla fall rent publikt.

KIK har sedan dess spelat dramatiska playoff mot bland annat Karlskrona HK, Tingsryd och Piteå.

Annons

Men under 2000-talet har KIK aldrig mött ett lag eller en klubb med så stora meriter, och med en så stor hockeyaura runt sig, som Södertälje SK.

Jag skulle vilja påstå att det är KIK:s största match sedan den 30 mars 1997. Då spelade man en direkt avgörande match mot Rögle BK om ett avancemang till näst högsta serien. KIK föll då med 2–6 i Ängelholms Ishall och i KIK-laget fanns kända profiler som Jonas Svensson, Roger Persson, Niclas Alricsson, Jens Hemström, Jocke Hellström, Andreas Larsson och nuvarande sportchefen/tränaren Joakim Johansson.

Nu heter stjärnorna Thom Flodqvist (med Södertälje som moderklubb), Fredrik Hansson, Viktor Holmkvist och Dennis Svensson. Den sistnämnde har gjort fem mål på två direkt avgörande playoff-matcher och jag behöver väl knappast påminna er om vikten av att ha en stekhet matchvinnare i fajter av den här karaktären.

Man vinner inga playoff-matcher med en massa gnuggare som bara åker skridskor, även om landets hockeytränare verkar avguda dem typen av spelare.

Nu är inte Södertälje, som Rögle var för 19 år sedan, det sista hindret från ett avancemang till allsvenskan, men det är ändå en historisk match och en av milstolparna hos klubben som föddes för 50 år sedan.

I SSK:s bås står också en stor legendar inom svensk hockey. Mats Waltin har en imponerande meritlista och som spelare bar han den svenska fanan vid OS-invigningen i Sarajevo 1984. Bara en sån sak.

Och när nu SSK gästar Kristianstads Ishall samtidigt som Ricoh gästar Kristianstad Arena för elitseriematch mot IFK Kristianstad så unnar jag KIK en kväll i rampljuset.

Efter vinterns insatser är de värda att stå som nummer ett i stan, om så bara för en kväll. De kommer förstås inte slå IFK på fingrarna när det gäller onsdagens publiksiffror – det är dessutom fysiskt omöjligt – men kommer där inte minst 2 000 till ishallen så är det bara att konstatera att hockeyintresset i stan har falnat.

Jag garanterar dessutom en bra hockeyfajt. SSK har blandat och gett och jag ser fram emot när Thom Flodqvist och Dennis Svensson skrinnar in i kringlornas zon på onsdag kväll.

Då får nog till och med fanbärare Mats Waltin hålla i hatten.

Veckans Lista

Marcus Nilsson om sportveckan

Det är bara att gotta sig åt även den här veckans lokala utbud.

Måndag: Lugi–IFK.

Onsdag: IFK–Ricoh, KIK–Södertälje.

Fredag: Södertälje–KIK.

Lördag: Team Eslöv–Kristanstad HK (sista omgången i damernas elitserie och KHK spelar för en slutspelsplats, eventuellt Södertälje–KIK.

Söndag: Kolding–IFK (sista omgången i Champions League).

Marcus NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons