Annons

Måste spela trots spridd corona: "Ofattbart"

Trots flera konstaterade fall av corona och flera spelare som nyss tillfrisknat tvingas Åtvidaberg spela kvalmatch. Något som gjort att man överklagat två gånger, men fått avslag.
Fotboll • Publicerad 3 december 2020
Åtvidaberg tvingas spela trots att klubben är hårt drabbad av corona.
Åtvidaberg tvingas spela trots att klubben är hårt drabbad av corona.Foto: Claudio Bresciani/TT

Åtvidaberg ska möta Västra Frölunda i en kvalmatch till fotbollens division 1 på torsdagskvällen klockan 19. Detta trots att det finns bekräftad och spridd coronsmitta i laget.

Detta har gjort att klubben överklagat beslutet som tvingar dem att spela till två olika instanser: Riksidrottsnämnden och Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd. Men matchen blir, som det ser ut i nuläget, ändå av, skriver Corren.

Annons

– Vi står här med en stor sjukdomsbild i truppen. Vi har totalt haft fem positiva covidsvar och flera har visat positivt efter att ha gjort antikroppstester efter att ha haft symptom som halsont, smärtor i bröstet, avsaknad av lukt och smak. Då kan man göra en kvalificerad gissning att det även i de fallen handlar om covid, säger Åtvidabergs tränare Jesper Ny till tidningen.

Flera spelare som varit sjuka

Under eftermiddagen reste laget iväg till Göteborg för att spela matchen, som redan blivit uppskjuten flera gånger. Men det är en svag trupp som hoppade på bussen med flera spelare som tvingas spela trots att de precis hämtat sig från sjukdom.

– Vi bedömer att vi kan ta med dem i truppen men jag känner mig inte helt bekväm med det. Det finns en förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation och andra följder som man inte ännu känner till kring covid-19, säger Jesper Ny.

"Mycket stor risk"

Corren har också pratat med Åtvidabergs lagläkare Lennart Palmefors.

– Det blir både ett sportsligt fiasko och en idrottsmedicinsk skandal. Så sent som i lördags kunde 80 procent av spelarna inte träna. Ingen som varit sjuk under de tre senaste veckorna skall ens motionera annat än försiktigt och absolut inte tävlingsspela. Det är en mycket stor risk, säger han.

Även Västra Frölunda har, genom ordföranden Wictoria Rasmusson, sagt att de inte heller tycker matchen bör spelas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons