Växjö i guldläge: "Kul att få chansen hemma"

Champagnen kan läggas på kylning och guldhjälmarna putsas.
Det såg Pontus Holmberg till. Växjös specielle matchvinnare slog till i förlängning i den fjärde SM-finalen med karriärens viktigaste mål:
Ishockey • Publicerad 8 maj 2021
Växjös Robert Rosén och Pontus Holmberg jublar efter det avgörande 3–2-målet.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det hann bara gå en minut av förlängningen i Catena arena så låg pucken i mål bakom hemmamålvakten Christoffer Rifalk.

Ditförpassad av Pontus Holmberg som även blev segerskytt i den första finalen.

– Det är ett bra spel, "Sylle" (Marcus Sylvegård) fejkar och passar, det var självklart stor glädje, säger 22-åringen med Västerås som moderklubb.

Växjö leder finalserien med 3--1 i matcher och kan avgöra på hemmaplan på måndag kväll. I så fall klubbens tredje SM-guld sedan 2015.

Richard Gynge, som fixade förlängning med sitt 2–2-mål, gillar möjligheten att få avgöra på hemmaplan.

– Absolut, men det spelar ingen roll var vi vinner, bara vi gör det, säger han.

Upprörda känslor

I Röglelägret var det upprörda känslor efteråt. Laget åkte på en utvisning för för många spelare på isen i slutet av ordinarie matchtid. Den utvisningen gick också in 25 sekunder i förlängningen, men när det avgörande målet kom hade laget blivit fulltaligt.

– I dag tjänade vi på det, men det är ju inte där vi avgör matchen. Men självklart tufft att få ett boxplay för sex man på isen när det är mindre än två minuter kvar, säger Holmberg.

Den spelskicklige centern toppar poängligan i slutspelet. Segermålet var hans femte och totalt står han på elva poäng.

Tillsammans med Fredrik Karlström (fyra mål och sju poäng) och Marcus Sylvegård (tre mål och sju poäng) har Växjös tredjekedja klivit fram som lagets speciella matchvinnarkedja i slutspelet.

– Vi har gjort många avgörande mål, det ger en självförtroendeboost och känsla av att man kan avgöra.

Gillar förlängning

Dessutom är Växjö hundraprocentigt i förlängning och har vunnit samtliga fem gånger som laget tvingats till sudden death i slutspelet. Tre gånger är det just Holmbergkedjan som avgjort.

– I dag började vi med en annan kedja, kanske lite onödigt, vi får försöka kasta in dem så fort som möjligt, säger Gynge med ett skratt.

Efter överkörningen senast då Rögle vann med 5–1 började Växjö betydligt bättre i final fyra. Brendan Gaunce styrde in ledningsmålet i den första perioden.

Men Rögle vände i andra.

Anton Bengtsson sköt 1–1 direkt efter tekning och backen Niklas Hansson gjorde 2–1 i numerärt överläge.

Men Richard Gynge kvitterade direkt efter tekning i tredje perioden.

Ett mål som fixade förlängning och sedan ordnade Pontus Holmberg guldläge.

Fakta: SM-finalserien

Match 1: Växjö–Rögle 2–1.

Match 2: Växjö–Rögle 3–2 e förl.

Match 3: Rögle–Växjö 5–1.

Match 4: Rögle–Växjö 2–3 e förl.

Match 5, måndag 10 maj: Växjö–Rögle (20.00).

Ev match 6, torsdag 13 maj: Rögle–Växjö (20.00).

Ev match 7, lördag 15 maj: Växjö–Rögle (15.15).