Annons

Mats Jönsson driver festivalen framåt

Mats Jönsson startade Åhus Beachhandboll Festival. Som VD är han den som driver festivalen framåt. I år spelas alla matcher på standen, i sanden på den nya konstgjorda Täppetstranden. Ett projekt som Mats Jönsson i allra högsta grad varit med om att utforma.
Sport • Publicerad 11 juli 2008
Foto: 

- Det är verkligen häftigt. Kommunen har skapat något unikt, något som kommer alla invånarna till del.

I fem år har Mats Jönsson, och staben runt honom, skissat på hur det nya området skulle se ut. Resan har varit lång, kantad av överklaganden och många hårda ord. Men nu finns stranden där. 15 000 kvadratmeter sand.

Annons

- Tyvärr får vi inte använda hela stranden det här året, vilket innebär att vi bara kan trycka in 17 planer, säger Mats som är nöjd med resultatet.

- Festivalen har blivit tilldelad ett område där den kan växa och utvecklas. Nu kan vi planera för mer än ett år framåt i tiden, och det är oerhört positivt.

Det finns dock moln på himlen.

- Vi är mer sårbara för regn och rusk här ute, det är inget snack om saken. Samtidigt ska det till ett riktigt oväder för att vi ska tvingas ställa in. Faktum är att vi inte ställt in en enda match sen starten -97. Beachhandboll spelar man även om det regnar och blåser.

Mats ser andra allvarligare problem än vädret.

- På den nya stranden finns inga fasta restauranger, det innebär att vi tvingas bygga upp allt detta. Så kan vi inte hålla på i all evighet.

Åhus Beachhandboll Festivalär en festival som byggs upp under en vecka.

En konst i sig. Banor, serveringstält, läktare, sponsormontrar, datasystem, vatten och avlopp. Allt byggs upp - och allt måste fungera.

- Det är verkligen ett jättepussel som läggs den här veckan. Jag lovar...jag har hjälp av många eldsjälar som alla gör ett fantastiskt jobb, säger Mats Jönsson.

Det är inte bara planernaoch lagen som är fler.

Annons

Omsättningen är gigantisk, närmare bestämt sju miljoner kronor. Om två år ska den siffran vara tio miljoner.

- Att skapa och bibehålla en sund ekonomi är en av de viktigaste uppgifterna vi har att arbeta med.

Ni fick tummen ner när det gäller banorna vid Åhusbryggan. Kommentar?

- Det är helt klart en besvikelse. Jag menar...det fanns med i den utvecklingsplan för evenemanget som kommunen varit med om att plocka fram.

- Men vi får ansöka på nytt nästa år, och hoppas på bättre lycka då.

Vad har du för känsla inför årets turnering?

- Jag hoppas att folk som besöker evenemanget ska uppskatta allt det arbete som många människor lagt ner för festivalen ska bli lyckad.

I år tar ni entré. Varför?

- Det finns flera förklaringar. Ekonomin är en. I dag står sponsorer för 75 procent av intäkterna. I framtiden så måste vi ha fler ben att stå på. För 60 kronor får besökarna ett festivalband som ger dom tillträde till området under samtliga tio dagar. Dessutom får dom vår programkatalog som normalt sett kostar 40 kronor.

- En annan förklaring stavas säkerhet. När evenemanget nu är inhägnat får vi en annan möjlighet än tidigare att överblicka arrangemanget. Samtidigt kostar säkerheten pengar, vi pratar sexsiffriga belopp.

Annons

Läktarna på centercourten har sittplatser som man boka i förväg. Hur går det till?

- Man går in på hemsidan och köper sin stol. Det här är något vi testade redan förra året och det har kommit för att stanna. Det är en ren service efter önskemål från besökarna.

- Många dagar kommer vi att sälja ut centercourten (600 sittplatser).

Vad kostar en stol?

- 20 kronor under barn- och ungdomsturneringen. 80 kronor när det blir dags för elitlagen att göra entré.

Elitlagen spelar först nästa helg.Och för första gången gästas turneringen av ett lag från Bundesliga - MT Melsungen.

- Robert Hedin tränar laget och han är sedan gammalt en stor supporter av Åhus Beachhandboll Festival, berättar Mats.

Det finns fler.

Staffan Olsson, Per Carlén med sonen Oscar, Johan Petersson, Jonas Källman och Magnus Andersson. Alla kommer de till kändismatchen nästa fredag.

- Åke Unger är speaker och det här något vi kommer att utveckla efter hand, säger Mats Jönsson som vässat elitturneringen redan inför det här året.

Annons

- På damsidan kommer bland annat FOX Fredrikshavn och Horsens HK från danska Tornsligan.

På barn- och ungdomssidanär de dock de utländska inslagen få.

Det beror på att turneringen inte kan ta emot dom.

- Så länge vi fyller ungdomsklasserna finns det ingen anledning att spendera pengar på marknadsföring utomlands, säger Jönsson, och fortsätter:

- Innan vi trycker på den internationella knappen är det saker som måste åtgärdas i Åhus och i kommunen.

Som?

- Boendefrågan är definitivt ett sådant område. Lagen måste ha någonstans att bo.

I år pratar vi.

1 250 lag.

16 000 spelare och ledare.

Annons

Flera tusen besökare varje dag.

Åhus Beachhandboll Festival 2008 är igång.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons