Annons

"Med tiden kommer damfotboll till Kosovo"

Det stora äventyret har nyss börjat och Kosovare Asllani är beredd att göra allt för att lyckas. Asllani, född i Kristianstad för 20 år sedan, är på väg att bli den nya generationens stora stjärna inom damfotbollen.
Sport • Publicerad 12 augusti 2009
Kosovare Asllani är damlandslagets nya stjärnskott. Bild: Bildbyrån.
Kosovare Asllani är damlandslagets nya stjärnskott. Bild: Bildbyrån.Foto: 

– Familjen flyttade från Kristianstad när jag var liten så det är inte konstigt att få vet att jag är född där, säger Kosovare Asllani, när Kristianstadsbladet får en pratstund under det pågående EM-lägret på Lidingö.

Kosovare växte upp i Västervik och Vimmerby där fotbollskarriären tog fart i division II. Numera spelar hon i Linköping där hon hoppas att det skall bli ett allsvenskt guld framåt hösten.

Annons

Men först gäller det EM i Finland som inleds den 23 augusti.

– Det skall bli en härlig utmaning, säger Kosovare Asllani, som hittills gjort tio landskamper och hoppas att hon under EM också skall få göra sitt första mål i landslagströjan. Sverige nämns bland de absolut största favoriterna, men Kosovare vill inte ta ut något i förskott.

– Nej, för oss i laget gäller det att ta en match i taget. Om vi skulle nå finalen då skall jag på allvar börja tänka på att vi kan vinna guldet, inte förr, säger hon och fortsätter:

– Naturligtvis förstår jag att många håller oss som favoriter då vi inte förlorat en enda match den här säsongen och slagit nationer som Tyskland och Brasilien. Men börjar man tro att det är klart innan turneringen börjat då är man nog fel ute, i varje fall kan vi spelare inte tänka så.

Hennes föräldrar kommer från Kosovo och själv har hon besökt landet vid några tillfällen.

– Det var intressant och jag hoppas naturligtvis att det med tiden också kommer att spelas damfotboll i Kosovo, säger hon och berättar att hon vid ett tillfälle fick en fråga om hon kunde tänka sig att spela för Kosovo den dag som landet fick ett damlandslag.

– Självklart var det smickrande att få en sådan fråga. Men först måste ju damfotbollen komma igång på allvar där nere innan man överhuvudtaget kan ta ställning till något sådant, säger hon med ett leende. Hennes föräldrar är förstås hennes största fans, men särskilt många gånger har de inte suttit på läktaren och följt hennes framfart.

– Nej, och det beror på att jag varit emot det. Jag vet nämligen att de framför allt tänker på risken att jag skall bli skadad. Då kan de ju inte njuta av spelet, berättar Kosovare Asllani och understryker därmed hur många fotbollsföräldrar upplever en match.

Hur ser då hennes framtidsplaner ut?

– Jag skulle inte ha något emot att få spela i den amerikanska ligan som jag tror är bättre än vår damallsvenska. Dessutom hoppas jag förstås att jag får vara med och vinna några stora mästerskap. Det finns en del som menar att Kosovare Asllani mycket väl kan bli den nya Marta. Själv är hon försiktig när hon talar om sig själv.

Annons

– Jag har bra speluppfattning, bra teknik och är kvick. Men jag måste bli ännu bättre på allt det där plus förbättra min fysisk, uthållighet och styrka i kroppen, säger hon självkritiskt.

Kanske blir hon en dag lika bra som Marta. I varje fall vet hon exakt vad som krävs för att bli det.

Fakta:

Namn: Kosovare Asllani,

Född: 29 juli 1989, Kristianstad

Längd: 165 cm

Vikt: 57 kg

Smeknamn: Kosse

Klubb Linköpings FC

Tidigare klubbar: Vimmerby IF

Annons

Antal landskamper: 10

Position: Anfallare i klubblaget, mittfältare i landslaget

Landslagsdebut: 27 augusti 2008 mot Rumänien.

Meriter: Vinnare av Svenska Cupen 2008.

EM-slutspelet i Finland 23/8-10/9

12 nationer deltar uppdelade i tre grupper.

Sveriges matcher i gruppspelet:

25/8: Sverige Ryssland, Åbo,

28/8: Sverige-Italien, Åbo,

31/8: Sverige-England, Åbo.

Annons

Kvartsfinaler: 3-4/9

Semifinaler: 6-7/9

Final: 10/9, Olympiastadion, Helsingfors.

Jan Nicklasson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons