Annons

Mellberg tar klivet in i mittförsvaret

FOTBOLL De ska bli Sveriges nya mittbackspar. Olof Mellberg tar plats bredvid Patrik Andersson mot Schweiz på onsdagen.
Sport • Publicerad 25 april 2001
Olof Mellberg tar steget in i mitten och bildar nytt mittbackspar tillsammans med patrik anderssonBild: PRESSENS BILD
Olof Mellberg tar steget in i mitten och bildar nytt mittbackspar tillsammans med patrik anderssonBild: PRESSENS BILDFoto: Sveriges nya mittbackspar.

–Kul. Jag spelar helst mittback, säger Mellberg.

–Ännu en ny konstellation, suckar Andersson.

Annons

De har gjort en match tillsammans som mittbackar tidigare – en träningslandskamp mot Österrike förra året.

Över huvud taget har Mellberg bara gjort två landskamper som mittback. Den mot Österrike och så 0–0-matchen mot Turkiet i EM förra året. Spanienproffset bildade då par med Joachim Björklund eftersom Patrik Andersson var avstängd. I sina elva övriga landskamper har Mellberg varit förvisad till en ytterbacksplats. Men nu vill han bli kvar i mitten.

–Jag anser själv att jag är mittback och jag har gjort mina bästa matcher som mittback, säger Spanienproffset.

I klubblaget Racing Santander har Mellberg också spelat mest mittback.

–Det har väl varit ungefär 80 procent som mittback och 20 procent som högerback.

Mellberg har två år kvar på sitt kontrakt med Santander, men går i övergångstankar – särskilt om klubben skulle flyttas ned.

–Det finns ett visst allvar i ryktena om en flytt. Särskilt som klubben också behöver pengar, säger Mellberg. Mellbergs start i onsdagens var ett tag i fara – sedan han stämplats av nykomlingen Zlatan Ibrahimovic

–Jag har för långa tår, flinar Mellberg.

Mellberg och Ibrahimovic möttes in en duell och Zlatans dobbar träffade Mellbergs högerfot.

–Det känns som om det kanske är en spricka. Men jag har spelat med sprickor förr, det är inget som ska hindra mig, säger Mellberg. Om Mellberg är entusiastisk över att få chansen som mittback är lagkapten Patrik Andersson allt annat är euforisk till att få ännu en ny mittbackspartner.

Annons

–Jo, nu blir det ju en ny konstellation igen, säger Bayern Münchens försvarsgeneral.

I Patriks fem senaste landskamper har han haft fyra olika mittbackskollegor. Sedan sparsamt matchade Valenciaproffset Joachim Björklund petades ur landslaget har Andersson spelat med både Johan Mjällby och Jozo Matovac. Nu är både Mjällby och Matovac skadade – och därmed är platsen vikt för Mellberg.

Även om Patrik Andersson gärna vill ha tillbaka sin parhäst Björklund i landslaget och hävdar att ”Mellberg mest spelar högerback i Santander”. Kapten Andersson plats i landslaget har också varit ifrågasatt, men han har under våren effektivt täppt igen truten på tvivlarna.

Patrik har tagit plats som Bayern Münchens självklare försvarsrese. Med Andersson som centralgestalt i trebackslinjen har Bayern, via vinst mot Manchester United, tagit sig till semifinal i Champions League och jagar serieledande Schalke 04 i Bundesliga.

Patrik Andersson har tillskrivits stor del av Münchenlagets framgång.

–Man mäts efter sina framgångar.

–Att få bevis att man klarar av att spela mot så svårt motstånd känns härligt, säger Andersson, som på grund av sitt tuffa spelschema på sistone bara spelar första halvlek mot Schweiz.

Men under de 45 minuterna ska han och Mellberg spelas in som centralgestalter i fyrbackslinjen.

Vare sig kaptenen vill det eller inte.n

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons