Annons

Mental styrka kan avgöra SM-finalerna

ISHOCKEY STOCKHOLM. Tendensen för både Djurgården och Färjestad i ishockeyns SM-finaler har varit tydlig. Borta uselt. Hemma bäst.
Sport • Publicerad 10 april 2001

–Spelarna måste sluta prata om nackdelen med bortaplan, säger idrottspsykologen Johan Plate.

Det började i Karlstad – när Färjestad körde över Djurgården med 4–1.

Annons

Sedan fortsatte det med 4–0 till Djurgården i Globen, 6–2 till FBK i Karlstad och 5–2 till stockholmarna på hemmais i söndags.

Mentale rådgivaren Johan Plate, som samarbetat med bland annat fotbollens förbundskapten Tommy Söderberg och som i år engagerats av Luleå, har följt matcherna i SM-slutspelets finalserie.

Siffrorna rycker han på axlarna åt.

–Så kan det bli när det är cupmodell, det spelar ingen roll om man förlorar med 0–1 eller 0–8 så då kan ett lag mer eller mindre ge upp om de hamnar i klart underläge.

Däremot har matchbilderna förvånat. Så överlägset som hemmalaget varit, så dominant, så stabilt och så totalt i kontroll – det är märkligt, anser han.

–Det handlar trots allt om två lag som ska kunna hantera sån här press. Många har varit med länge och alla känner väl till motståndarnas arena och hur motståndarna uppträder. Den mentala omställningen borde inte vara så här stor.

Men det är den.

Exakt varför är svårt att peka på. Plate nämner flera faktorer.

Publiken.

–Det blir ett större tryck på läktarna i såna här stora matcher, vilket kan höja några spelare medan andra upplever det som jobbigt. Den mediala bevakningen.–I det undermedvetna kan spelarna bli påverkade om hela omgivningen talar om effekten av hemma-/bortaplan och det inte går att slå upp en tidning utan att läsa om den.

Annons

Domarna.

–Det kan också vara en faktor. Det är löjligt att tro något annat än att domarna känner av trycket från hemmapubliken. De säger att de inte påverkas, men de är inte mer än människor.

–Fastän jag sett de här matcherna som vilken annan hockeyintresserad människa som helst kan jag inte undgå att se när vissa spelare får ångest eller grå snuva, som vi brukar kalla det, säger Plate.

Grå snuva?

–Att de är tagna av stundens allvar.

–Jag vill inte nämna namn, men visst finns det spelare som inte kommer upp i normal standard, framför allt på bortaplan. Färjestads tränare Gunnar Johansson var inne på samma linje efter söndagens förlust i Globen. Han sade att flera av hans spelare inte gett allt i alla situationer.

Johansson vill inte peka ut enskilda namn inför tisdagens femte SM-final i Globen, men han säger:

–Jag har tagit ett snack med alla killar. De vet vad som gäller, och jag tror att alla har ungefär samma krav på sig själva.

Johansson är medveten om att Färjestad har fruktansvärt svårt att hävda sig i Globen.

–Vi har sagt att vi ska spela som på hemmaplan och har klart för oss vad som krävs. Jag tror att vi kan rubba dem. Det är viktigt att det blir jämnt i början av matchen. Om Färjestad skulle trotsa statistiken och vinna i Globen har laget avgörandet i sin hand i Karlstad på fredag. Då är det Djurgården som tvingas leva med pressen.

Annons

–Vi har haft svårt i Karlstad. Jag tror att det är svårt att hitta den rätta känslan, det rätta adrenalinet, säger Djurgårdstränaren Mats Waltin.

–Spelarna känner inte samma trygghet som på hemmaplan.

Johan Plate har bara ett råd till Djurgårdens och Färjestads tränarstab:

–Tala inte om hur svårt man haft på bortaplan. Fokusera istället på det egna spelet, att agera precis som om man vore hemma. Det är en förutsättning för att lyckas.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons