Annons

Mia Carlsson om hyllningen på nya matchtröjan: ”Hon var självklar”

Det svenska fotbollslandslagets nylanserade matchtröja pryds av foton på en rad kvinnliga förebilder. För KDFF-spelaren Mia Carlsson var tidigare landslagsspelare ett givet inslag på tröjan.
– Det är spelare som jag själv har växt upp med, säger hon.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 8 mars 2019
Ny landslagsdress för damerna.
Ny landslagsdress för damerna.Foto: Pauline Suzor/SvFF

Att Sveriges nya matchtröja, framtagen tillsammans med Adidas, släpps på internationella kvinnodagen är givetvis ingen slump. Vid en första anblick ser det ut som en modern version av herrlandslagets bronströja från VM i USA 1994, men tittar man lite närmare kommer man att se att det i första hand är en hyllning till kvinnliga förebilder.

– Det är ju skithäftigt. Sättet som de här tröjorna har tagits fram på, att vi har fått vara delaktiga i hela processen med att fram kvinnliga förebilder, och verkligen kunnat lägga tid på att göra det här så bra som möjligt, det är otroligt glädjande, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Annons

Listan består i nuläget av 48 kvinnor, levande och döda, från olika branscher – idrott, näringsliv, musik, teater, litteratur och till och med en svensk regent – vars porträtt ska pryda spelarnas siffror. Namnen tog spelarna fram under landslagslägret i England i november.

Kristianstads DFF:s landslagsförsvarare Mia Carlsson berättar om processen.

– Vi hade en workshop för att hitta de här kvinnorna som vi vill hylla och som vi själva inspirerats av, säger Mia till Bladetsporten.

Något namn du själv gärna lyfter fram?

– Vi satt i grupper och namedroppade, men en sådan som Mia Skäringer har varit jätteviktig och var en självklarhet för många att ta med. Sedan är det flera andra idrottare och framför allt de gamla fotbollsspelarna. Victoria Sandell, Hanna Marklund och Hanna Ljungberg är spelare som jag själv har växt upp med, säger Mia.

Alla siffror utom en, nummer 8, är fylld. Den ska folket hjälpa till att fylla genom att nominera förslag via sociala medier. Och visst saknas det en del, som det känns, självklara namn.

Författaren Astrid Lindgren hade i vanliga fall fått en plats på tröjan, men hennes namn är kommersiellt skyddat.

Ett annat givet namn saknas också.

Lotta Schelin.

– Vi ska låta svenska folket bestämma på tröja nummer 8, men det är klart att en sådan som Lotta kommer att bli nominerad av många, det vet jag. Sedan är ju åtta hennes nummer också, men det blir spännande att se, säger Mia Carlsson.

Annons

Första matchen med den nya tröjan blir Sveriges träningslandskamp mot Tyskland på Friends arena den 6 april. Den kommer sedan att användas under alla landskamper inför sommarens fotbolls-VM i Frankrike.

Under själva mästerskapet måste Sverige dock byta ut tröjorna då de porträttfyllda siffrorna inte håller VM-standard.

TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons