Annons

Mickelson: "Står inte bakom brott mot mänskliga rättigheter"

Phil Mickelson har talat ut för första gången sedan det blivit klart att han ska spela på den nya, saudistödda touren.
Han vill spela nästa veckas US Open och "står inte bakom några brott mot mänskliga rättigheter".
Golf • Publicerad 8 juni 2022
Phil Mickelson bekräftar att han kommer spela nästa veckas US Open.
Phil Mickelson bekräftar att han kommer spela nästa veckas US Open.Foto: Steven Paston AP/TT

Phil Mickelson, 51, är tillbaka i rampljuset – fyra månader sedan han tog en timeout efter att ha uttalat sig kring den nya, kontroversiella touren som splittrar golfvärlden med sina höga prispengar och saudiarabiska ägare.

Den sexfaldige majorvinnaren är på plats i London för att delta i LIV Golfs premiärtävling.

Annons

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson i vintras.

På en presskonferens pressades Mickelson av journalister om beslutet att hoppa på den nya saudisatsningen.

"Har många starka åsikter"

– Jag står inte bakom några brott mot mänskliga rättigheter. Jag kan inte vara tydligare än så.

– Jag förstår era frågor men jag älskar den här sporten och har sett hur mycket gott den kan göra. Det här är en bra möjlighet för LIV Golf att göra mycket gott för sporten och jag ser fram emot att vara en del av det, säger Mickelson.

Därefter frågades Mickelson om hur han såg på att spela för samma människor som han erkände sig vilja använda för att pressa PGA-touren till förändring.

– Jag har tyckt om min tid på PGA-touren. Jag har många starka åsikter om vad som kan bli bättre. Ett av misstagen jag har gjort är att tänka högt. I framtiden kommer jag att ha dessa konversationer bakom stängda dörrar.

Kommer spela US Open

En journalist ville veta vad Mickelson bad om ursäkt för. Om det var för att han hade "talat sanning om saudierna" eller om det var för "det skamlösa hycklandet i att ta deras pengar ändå".

– Jag förstår att många har starka åsikter och inte kommer hålla med om mitt beslut, vilket jag kan sympatisera med. Men det här är en möjlighet för mig att ge mig bättre balans i vardagen och kommer göra mycket gott för sporten.

Mickelson ville inte svara på om han är avstängd av PGA-touren. Däremot gav han tydliga besked kring den stundande majorn nästa vecka.

– Jag kommer att spela nästa veckas US Open och ser fram emot det.

Säger inte upp sitt medlemskap

Annons

51-åringen hoppas även kunna spela Ryder Cup i framtiden och meddelar att han inte avser att säga upp sitt livstidsmedlemskap på PGA-touren.

– Jag ser ingen anledning att ge upp det. Jag har förtjänat det. Alla spelare borde ha rätt att spela var de vill, när de vill.

Mickelson berättade även att det var hans eget beslut att inte försvara sin titel i PGA-mästerskapen och avstå från Masters då hans form "inte var vass nog". Han säger även att tiden utanför sporten har gett honom tid att reflektera över vad han vill göra i framtiden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons