Mikael Gath i högform – slog till med sex mål

Mikael Gath är en levande målmaskin. I går blev det fantastiska sex (!) mål framåt av "Super Gath" i storsegern mot Tvåstad Cobras.
Sport • Publicerad 12 januari 2004

– Så många mål gör jag inte på tio år, garvade Mattias Östling i omklädningsrummet efteråt.

Östling får beröm av en lagkamrat för sin insats, men svarar genast:

– Jag fick ju spela med "Super Gath".

Tyringe har just utklassat ett svagt Tvåstad Cobras med 10-2. Hemmaklacken vill inte sluta sjunga. Mikael Gath, Mikael Gath, Mikael Gath.. Ramsan har framförts många gånger den här säsongen och mer lär det bli – det tycks nämligen inte vara någon hejd på Mikael Gaths målaptit.

Den 9 november ifjol gjorde den förre Helsingborgsspelaren fem mål i matchen mot Tingsryd – den målskörden innebar dock inget rekord. Mikael Gath väntade till gårdagens match. Med sex mål framåt – fyra av dem i den första perioden, har han fått till en notering som inte ens "Super Gath" själv klarat av tidigare.

– Jag kan inte komma på att någon spelare skulle ha gjort sex mål själv i någon match tidigare. Jag tror att det är något sorts rekord, säger Tyringetränaren Jari Lehtinen.

– Vad ska man säga, man vill ju alltid göra så många mål som möjligt. Jag har gått mållös ett par matcher nu, så det är skönt att det lossnar, säger Mikael Gath. Sex mål och 10-2 i all ära. Jumbon Tvåstad Cobras innebär ingen värdemätare varken för Tyringe eller Mikael Gath. Gästerna som på grund av ekonomiska problem tvingats att säga upp kontraktet med sina två bästa backar, plus en bra forward, såg stundtals ut som rena pojkhockeylaget.

Gath gjorde fyra av sina mål i den första perioden – en period som Tyringe vann med 5-0, trots att man inte imponerade speciellt mycket spelmässigt. 4-0-målet var Gaths snyggaste – en spektakulär vallning via målvakten bakifrån målet.

– Målvakten hade lämnat förstastolpen och försökte resa sig. Då uppstod en liten lucka. Jag brukar göra ungefär ett sådant mål per säsong, berättar Gath, som till och med kunde ha blvit sjumålsskytt.

Hur sugen var du på ett sjunde mål?

– I näst sista och sista bytet var man rejält sugen, men Csaba Prokec vägrade ju att släppa pucken, skrattar Gath skämtsamt.

Jens Brogren

Matchfakta

Tyringe Sos-T/V Hockey Club 10-2 (5-0, 1-1, 4-1)

Första perioden:1-0 (9.49) Mikael Gath (Csaba Prokec), 2-0 (10.26) Mikael Thomasson (Niklas Ponné), 3-0 (11.55) Mikael Gath (Anton Hellsing, Mattias Östling), 4-0 (14.59) Mikael Gath (Mattias Östling), spel fem mot fyra, 5-0 (17.17) Mikael Gath (Robert Örn).

Utvisningar: Tvåstad:3x2.

Skott:18-9.

Andra perioden:6-0 (10.28) Niklas Ponné (Roger Nilsson), 6-1 (18.11) André Hansson (Stoffe Ranström, Pontus Fälth).

Utvisningar. Tyringe:1x2, Tvåstad:2x2.

Skott:13-9.

Tredje perioden:7-1 (9.15) Robert Örn, spel fyra mot fem, 8-1 (11.29) Mikael Gath (Jonas Abrahamsson, Jonas Lund), 9-1 (12.38) Mikael Gath (Csaba Prokec), 9-2 (17.12) Jonas Lönn (Patrik Duretic, Mattias Torstensson), 10-2 (19.34) Jonas Håkansson (Jonas Lund).

Utvisningar: Tyringe:1x2.

Skott:12-13 (43-31).

Domare:Patrik Larsson, Tingsryd.