Mjällby lyfter i allsvenskan – tog andra raka segern

Mjällby AIF har varvat igång.
Borta mot Helsingborg kom andra raka segern för nykomlingen – som har skakat av sig den tuffa starten.
– Det är bara glada miner, säger Mjällbys Joel Nilsson efter 1–0-segern.
Fotboll/Helsingborg • Publicerad 2 juli 2020
Mamudu Moro styrde in Joel Nilsson skottförsök och ordnande tre poäng åt Mjällby.Foto: Anders Bjurö/TT
Fotboll, allsvenskan

Helsingborgs IF–Mjällby AIF 0–1 (0–0)

Målet: 0–1 Mamudu Moro (46).

Mjällby: Marko Johansson – Jesper Löfgren, Eric Björkander, Viktor Agardius – Joel Nilsson, Viktor Gustafson (ut 46), David Batanero, David Löfquist, Mohanad Jeahze – Besard Sabovic (ut 61), Mamudu Moro.

Ersättare: Carljohan Eriksson, Adam Petersson, Jonathan Tamimi, Max Watson, Jesper Gustavsson (in 61), Jacob Bergström (in 46), Moses Ogbu.

Mjällby har skakat av sig den tunga starten i allsvenskan. Efter 2–2 borta mot IFK Göteborg slog Mjällby ut Falkenbergs FF i cupen och skrällde rejält hemma mot Hammarby i helgen.

Med andra ord var det ett Mjällby med självförtroende som äntrade gräsmattan på Olympia under torsdagskvällen.

På andra sidan har det inte varit lika muntert. Helsingborgs IF saknar både mål och vinster i årets allsvenska och det blev inte bättre efter torsdagens match.

Den första halvleken var sömnig. Båda lagen pressade högt till en början – men allt eftersom avtog pressen och tempot i matchen. Mjällby ägde en del boll och skapade första halvlekens bästa målchans.

Mjällbys starka trebackslinje med Viktor Agardius (liggandes), Eric Björkander och Jesper Löfgren lyckades hålla det egna målet fritt från påhälsning mot den allsvenska jumbon.Foto: Anders Bjurö/TT

Viktor Agardius lyrade in ett perfekt inlägg som David Löfquist nådde med pannan. I vägen stod Helsingborgsmålvakten Anders Lindegaard och svarade för en jätteräddning.

Sömnigt och segt i första halvlek – blev till en riktig drömstart i andra halvlek för Mjällby AIF.

Jacob Bergström slängdes in i dramat – men anfallaren får ursäkta.

Istället var det anfallskollegan och återvändande Mamudu Moro som öppnade målskyttet.

Mohanad Jeahze slog in ett inlägg som gick rätt över plan till Joel Nilsson som drog till direkt.

Skottet(?) hamnade perfekt till Mamudu Moro som bara kunde stöta in Mjällbys ledningsmål drygt en minut in i andra halvlek.

– Egentligen var det väl ett skott... men bollen kom in fint till Moro. Det var skönt att få den starten på andra halvlek, säger Mjällbys Joel Nilsson.

Mjällby såg bekväma ut efter ledningsmålet och backade hem något med laget. Bortalaget fortsatte dock att skapa målchanser och David Löfquist och Jacob Bergström ska skatta sig lyckliga att Mjällbys lyckades hålla nollan.

Duon brände två kanonlägen i den andra halvleken och gav Helsingborg en biljett in i jakten på kvitteringen.

– De lägena vi skapar efter 1–0 måste vi sätta. Det har varit likadant i de andra matcherna, säger Joel Nilsson.

Och när Mjällby brände sina superlägen stack hemmalaget upp och vaskade fram två jättechanser.

Först via en cykelspark från inhopparen Alex Timossi Andersson.

Och sedan i slutet genom Max Svensson via ett skott längs med marken i straffområdet.

Marko Johansson.
Marko Johansson.Foto: Anders Bjurö/TT

Men Marko Johansson, som vaktat Mjällbys mål de fyra senaste matcherna, svarade för två enorma räddningar och bidrog starkt till de tre tunga poängen.

– Det är mitt jobb att rädda bollarna. Jag hade en bra dag på jobbet i dag. Vi har bra kontroll på dem i första och faller kanske lite för långt ner efter målet, men samtidigt är vi jäkligt stabila i defensiven, säger Mjällby-målvakten.

Tredje raka utan förlust nu i allsvenskan, är ni igång på riktigt nu?

– Ja, klart vi är inne i det. Det var en tuff start, men nu har vi fyra matcher utan förlust och det gäller bara att jobba på lika hårt i de kommande matcherna.