Annons

Modig rankad trea i Sverige

ORIENTERING KRISTIANSTAD För några veckor sedan blev Johan Modig Årets Orienterare i Skåne. Nu kommer nästa positiva besked: Panorienteraren är rankad trea i Sverige.
Sport • Publicerad 29 december 2002
Trea i landet. Pan-orienteraren Johan Modig, som för bara några veckor sedan korades till årets orienterare i Skåne, ligger trea på orienteringsförbundets aktuella rankinglista över landets orienterare.
Trea i landet. Pan-orienteraren Johan Modig, som för bara några veckor sedan korades till årets orienterare i Skåne, ligger trea på orienteringsförbundets aktuella rankinglista över landets orienterare.Foto: 

– Det var verkligen rolig läsning att se orienteringsförbundets rankinglista. Jag har aldrig varit så högt rankad innan, i fjol var jag på 11:e plats, säger 25-åringen, som tävlar för Pan Kristianstad. Bara Fredrik Löwegren (IFK Göteborg) och Mattias Karlsson (Hakarpspojkarna) är högre upp på rankinglistan än Johan Modig.

Bakom sig på listan har Pan-orienteraren namn som Mikhail Malmleev, Johan Ivarsson och Emil Wingstedt.

Annons

– Det är inte dumt för självförtroendet. Och jag vet ju att jag kan slå alla, att kapaciteten finns, säger Johan Modig.

Rankinglistan räknas på alla tävlingar som genomförts under året. De sex bästa tävlingarna räknas ihop för varje orienterare och ger en snittpoäng som sedan listas. Nytt för i år är också att rankinglistorna kommer att uppgraderas varje vecka, ungeför som i tennisen.

– Tidigare har man fått vänta till nyåret innan man får se hur man rankats under året. Nu kommer vi att få nya rankinglistor varje vecka, säger Modig.

Hur viktigt är det att ligga rankad högt då?

– Egentligen har det inte så stor betydelse. Det är viktigt att ligga bland de 30 bästa för att bli uttagen till alla tävlingar, men vart man ligger bland de 30 spelar ingen större roll.

Tittar inte förbundskaptenerna något på rankinglistan när landslagen ska sättas samman?

– Nej knappast. För deras del är det nog uttagningstävlingarna som gäller. Det gäller att prestera bra på dem om man ska komma med till VM och NM.

Ja, när är det dags för uttagningstävlingarna till VM i Schweiz i sommar?

– Inte förrän i juli. Men dessförinnan är det NM, där uttagningstävlingarna går i slutet av april. Och ska man ta sig till VM så bör man nog komma med till NM, det gäller alltså att vara bland de tio som får åka till NM, säger Modig.

De närmaste månaderna ska Johan Modig dock tillbringa i Schweiz, alltså i landet där VM avgörs senare i år. Tanken var från början att Johan skulle plugga en termin i Schweiz, och samtidigt passa på att träna i VM-terrängen.

Annons

Men det visade sig att Johan inte kunde åka som utbytesstudent från högskolan i Växjö där han studerat till lärare de senaste åren, och därmed blev kostnaderna för att studera i Schweiz väldigt höga.

– Så nu tar jag ett studieuppehåll och koncenterar mig fullt ut på orienteringen. Jag ska framför allt träna under månaderna där, berättar Johan. Han bor gratis hemma hos en orienteringsfamilj han känner, norr om Zürich. Och de 10 000 kronor han fick i samband med att han utnämndes till Skånes bästa orienterare i början av december kommer nu väl till pass.

I mars återvänder Johan Modig till Sverige för att vara med i upptakten av årets orienteringssäsong.

Det är en viktig säsong som väntar för din del, eller hur?

– Ja, det kan man kanske säga. Ett av mina långsiktiga mål har ju syftat just till VM i Schweiz i sommar. Och jag har höga förhoppningar, jag tvivlar på att någon annan orienterare har lika bra förspänt i förberedelserna som jag lyckats få, och terrängen i Schweiz är av ett slag som passar migperfekt, ganska likt terrängen i södra Sverige, säger Johan Modig.

FaktaRankinglistan

Här är orienteringens rankinglista vid nyåret 2002/2003:

1. Fredrik Löwegren, IFk Göteborg, 2. Mattias Karlsson, Hakarpspojkarna, 3. Johan Modig Pan-kristianstad, 4. Mikhail Mamleev, Orion, 5. Niclas Jonasson, Södertälje-Nykvarn, 6. Thomas Asp, IFK Göteborg, 7. Tobias Andersson, Orion, 8. Håkan Eriksson, Malungs OK, 9. Erik Axelsson, Södertälje-Nykvarn, 10. Johan Näsman, Lidingö, 11. Erik Wingstedt, Halden, Norge... 23. Rikard Gunnarsson, Orion.

Damer:1. Anette Granstedt, Hakarpspojkarna, 2. Emma Engstrand, Stora Tuna, Gunilla Svärd, OK Thor, 4. Karin Hellman, Hakarpspojkarna, 5. Jenny Johansson, Ulricehamn... 30. Pia Olsson, Pan-Kristianstad.

Av Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons