Annons

Möjligt med 500 åskådare – men först i juni

Publikrestriktionerna på svenska idrottsarenor förlängs med ytterligare två veckor.
Det innebär att det fortsatt enbart får vara åtta personer på läktarna. Först den 1 juni blir det möjligt med fler åskådare – upp till 500 personer.
Idrott och corona • Publicerad 12 maj 2021
Beslutet om max Åtta personer på läktaren förlängs och kvarstår till och med sista maj.
Beslutet om max Åtta personer på läktaren förlängs och kvarstår till och med sista maj.Foto: Lena Ehring

Regeringens beslutet innebär att det inte blir någon större publik på de herrallsvenska matcherna före EM-uppehållet. Det blir också max åtta åskådare på herrarnas cupfinal den 30 maj mellan Hammarby och Häcken på Tele2 arena i Stockholm.

Även herrlandslagets landskamp mot Finland den 29 maj – näst sista matchen före fotbolls-EM – spelas inför tomma läktare på Friends.

"Olika deltagartak"

Annons

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger:

En stor del av kultur- och idrottsupplevelser, religionsutövning och annat har påverkats kraftigt av den hårda begränsningen på åtta personer. I dag har vi fattat beslut om att anpassa begränsningarna från och med 1 juni så att hänsyn kan tas till de olika verksamheterna, säger hon.

Vi har infört olika deltagartak beroende på om evenemangen genomförs utomhus eller inomhus. Beslutet innebär justeringar som gör det möjligt att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt.

Fakta

Här kan det bli publik i juni

Här är några idrottsevenemang som kan få ta in publik på mer än åtta personer från den 1 juni:

+ Elitseriepremiären i speedway den 1 juni.

+ Damallsvenskan i fotboll. Total spelas fem omgångar i juni och juli.

+ GP-tävlingen i friidrott i Göteborg den 2 juni.

+ STCC-premiären i Ljungbyhed den 4-5 juni.

+ EM-genrepet för fotbollsherrarna mot Armenien den 5 juni.

+ Fotbollsdamernas landskamp mot Norge i Kalmar den 10 juni.

+ Henrik Stensons och Annika Sörenstams mixedtävling i Kungsbacka den 10-13 juni.

+ Hästhoppningens Global Champions Tour i Stockholm den 18-20 juni.

/TT

De regler för publik som föreslogs för en tid sedan är alltså de regler som nu beslutats om av regeringen. Det innebär att inomhusarrangemang får ha 50 personer i publiken, om anvisade sittplatser finns. Annars tillåts bara åtta personer.

För utomhusarrangemang gäller 100 personer i publiken utan sittplats, och 500 med sittplats, exempelvis fotbollsmatcher på stora arenor.

Får nu tävla igen

För utomhusarrangemang som orientering, löpning och segling tillåts 150 personer. De sporterna har inte haft tillåtelse att tävla alls under våren. Från den 1 juni ska också idrott på arenor som inte är elit- eller barnidrott tillåtas att sätta igång i begränsad omfattning.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger också att man beslutar om lättnader för idrottande barn som från och med den 1 juni ska kunna åka på läger och deltaga i mindre cuper både utomhus och inomhus. (TT)

FAKTA

Tomma läktare – här är alla turer i publikfrågan

I 14 månader har coronapandemin begränsat och satt stopp för publik på svenska idrottsarenor. Här är alla turer.

2020

11 mars: Regeringen förbjude sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

22 april: Lättnaderna av publiktaket skjuts upp till den 17 maj.

12 maj: Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på svenska idrottsarenor med ytterligare två veckor. Först den 1 juni blir det möjligt med mer publik – upp till 500 personer.

IFK Norrköping och AIK i veckans allsvenska möte inför tomma läktare.
IFK Norrköping och AIK i veckans allsvenska möte inför tomma läktare.Foto: Stefan Jerrevång/TT
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons