Annons

Montén coronasmittad – osäkert läge inför JVM

Juniorkronorna har drabbats av tre nya positiva covid-19-fall – däribland på förbundskapten Tomas Montén.
Efter totalt sju positiva fall finns frågetecken kring Sveriges deltagande i junior-VM.
Ishockey • Publicerad 8 december 2020
Tomas Montén. Arkivbild.
Tomas Montén. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Där är förbundet inte ännu. Men dialogen med Internationella ishockeyförbundet, IIHF, är intensiv.

– Det är flera spår vi måste verka utifrån. Det ena är att jobba för en lösning att det (JVM) ska genomföras, samtidigt är det en extremt tät dialog med IIHF just nu, det är nästan timme för timme, säger Johan Stark.

Annons

Runt lunchtid på tisdagen kom beskedet om ytterligare positiva covid 19-test i det svenska juniorlandslaget. Förbundskaptenen Tomas Montén, assisterande förbundskaptenen Anders Lundberg och Djurgårdsforwarden Albin Grewe är coronasmittade.

Samtidigt informerade förbundet om att videocoachen Adam Almqvist lämnade ett positivt test redan förra veckan och aldrig anslöt till Juniorkronornas läger som startade under strikta former i en bubbla i Sundsvall i går.

I förra veckan testade också Djurgårdens forward William Eklund och Frölundacentern Karl Henriksson positivt. I går fick Modobacken William Wallinder samma besked.

"Dåligt skämt"

Montén berättar om sina känslor vid en digital presskonferens.

– Jag fick svar i går kväll och trodde att det var ett dåligt skämt. Jag mår bra, det är väl det som är det konstiga. Jag har inga symptom. Jag tog ett snabbtest när vi samlades i Stockholm i söndags kväll som var negativt, men PCR-testet var positivt, säger han.

Alla sju är, enligt kanadensiska myndigheters föreskrifter, borta från JVM i Edmonton. Men när det gäller Montén så är hoppet inte helt ute.

– Vi tar de samtalen med IIHF som i sin tur pratar med myndigheterna i Kanada. Tittar man på deras protokoll så räcker inte karenstiden för Montén. Man ska ha varit negativ 14 dagar före avresan (som är nu på söndag), säger Stark.

Vem ersätter?

Det lilla hoppet handlar om att Montén skulle kunna ansluta senare. Turneringen, som avgörs i en coronasäkrad bubbla, startar först den 25 december och pågår till 5 januari.

– Jag vet att jag behöver karantäna i sju dagar och sedan får vi se vad som händer, säger Montén som är kvar på sitt hotellrum på spelarhotellet i Sundsvall.

Vem som eventuellt ska ersätta Tomas Montén som huvudtränare i JVM är inte klart. Montén själv är öppen för att, om han stoppas, vara behjälplig hemifrån.

"Lite otäckt"

Annons

Totalt 32 friska spelare återstår i truppen. Den slutliga JVM-truppen ska bestå av 25 spelare och förbundet kan bara hoppas att smittan inte spridit sig i Sundsvallsbubblan.

– Vi har läkarexpertis på plats och följer strikt protokollet och fungerar inte det...vi måste förhålla oss till en lösning för deltagande och samtidigt följa läget internt för att säkerställa att vi har en trygg miljö för våra utövare, säger Stark och fortsätter:

– Det som är lite otäckt är att de som är smittade inte har haft några symptom, de har klarat snabbtesterna men visat sig vara positiva i PCR-testerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons