Annons

Möregårdh hyllas: "Det är hans specialitet"

Ett peptalk från lagkompisarna hjälpte Truls Möregårdh att vända sin match och säkra Sveriges plats i EM-finalen.
På söndagen kan Sverige vinna första EM-guldet i bordtennis sedan 2002.
– Att vända matcher är hans specialitet och det var det vi påminde honom om. Nu gjorde han det igen, säger Kristian Karlsson.
Bordtennis • Publicerad 17 september 2023
Truls Möregårdh klappas om av lagkamraterna sedan han tagit Sverige till EM-final.
Truls Möregårdh klappas om av lagkamraterna sedan han tagit Sverige till EM-final.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenske fixstjärnan Truls Möregårdh var under isen. I semifinalens öppningsmatch föll han i tre raka set mot Felix Lebrun. När Sverige sedan lyckades ta initiativet och pressa fram ett läge för stjärnan att säkra landets första finalplats sedan 2011 såg han ut att vackla igen.

Möregårdh hade inte många rätt, förlorade de två första seten och slog gång på gång ut med armarna. Men sedan hände något och tre set senare hade han smashat Sverige till final.

"Mycket att ändra"

Annons

Möregårdh själv:

– Det var retur, forehand och backhand. Det är en komplex sport, och det var mycket jag var tvungen att ändra efter att inte ha haft en chans de första två seten.

– Egentligen var jag inte så uppgiven, det var bara att jag inte hittade någon lösning. Jag försökte få stöttning av kompisarna, men de sade också att ”det är bara han som spelar fantastisk pingis”. Det gällde att göra allt och hoppas att man kommer in i matchen. Det hände till slut.

"Otroligt bra"

En av kompisarna som hejade på vid sidan var Kristian Karlsson, som vunnit sin match med klara 3–0 i set, men som nu bara kunde stötta.

– Det var en tuff start för Truls som inte visste riktigt vad han skulle göra. I sista stund hittade han ett sätt, otroligt bra, säger Kristian Karlsson.

I finalen väntar nu Europadominanten Tyskland, som vunnit de senaste tre EM-titlarna, och som besegrade Sverige i European Games tidigare i år. Det är alltså läge för revansch.

– Det kommer bli en tuff match. Det är ett Tyskland som har många EM-guld i bagaget och vi ska ta vårt första på 21 år, säger Kristian Karlsson och avslutar:

– Inramningen har varit helt underbar och stödet fantastiskt. Bättre pingisupplevelse är det svårt att få.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons