Annons

"Något som är väldigt få förunnat att få uppleva"

En sjunde och avgörande match i en final är en raritet.
Men i kväll är det dags för tredje gången i SHL:s historia, när Luleå och Färjestad spelar om SM-guldet.
Ishockey • Publicerad 12 maj 2022
Färjestads Michael Lindqvist i en tidigare finalmatch mot Luleå.
Färjestads Michael Lindqvist i en tidigare finalmatch mot Luleå.Foto: Pär Bäckström/TT

Det har bara hänt två gånger tidigare sedan dåvarande elitserien införde sju matcher säsongen 2000-2001. Det är med andra ord inget som hör till vanligheterna det som spelare, ledare och supportrar får uppleva i kväll i Coop Norrbotten arena.

Både i Färjestad och Luleå har det, trots allvaret, varit avslappnat inför vad som komma skall. Men det råder ingen tvekan om att spelarna vet vad det är för sällsynt uppgift som väntar dem.

Annons

– Det är såklart helt galet coolt. En stor möjlighet för alla som får vara med och uppleva det. Det är en dröm och något som är väldigt få förunnat att få uppleva, säger Michael Lindqvist.

Han fortsätter:

– Känslan är också väldigt god och positiv, vi hade en match som vi var tvungna att vinna (i måndags) och på torsdag är vi tvungna att vinna igen. Vi får göra en lika bra prestation då.

"Njuter till fullo"

Lagkamraten i Färjestad, Victor Ejdsell, delar den känslan.

– Jag har en bra känsla och har sett fram emot det länge. När jag kom tillbaka till Färjestad var det med ett tydligt mål, att jag vill börja vinna grejer nu. Nu är vi så nära, det går inte att ha ett bättre läge. Jag njuter till fullo och är jäkligt laddad, säger han.

Att den här finalserien går till sju matcher är med tanke på mönstret – idel hemmasegrar – inte helt otippat. Luleåspelarna sade inför matchen i Karlstad i måndags att man inte ville tillbaka till Luleå för en sjunde match, men så blev det efter 1–3-förlusten.

Nu har man fått förbereda sig för vad som för många är karriärens viktigaste match.

– Det är inte ofta man får göra det. Man får försöka se till att se det roliga i det. Sen finns det mycket att lära av det, det är en bra erfarenhet, säger Einar Emanuelsson.

Drömt om det

Med sina fem mål i finalserien är Einar Emanuelsson målbäst i finallagen och en som mycket väl kan kliva fram och avgöra för Luleå. En annan är Linus Omark.

– För hela hockey-Sverige är det kul att det blir så här. Det kommer att bli en utmaning. En "game seven" på hemmaplan är något man drömt om sedan man var liten, och att få avgöra. Jag ser fram emot det, säger Omark.

Annons

TT: Få avgöra säger du, blir det du som gör det?

– Någon i vårt lag blir det. Om det är jag eller någon annan får vi se.

Fakta: Finalmatch sju i SHL

Säsongen 2000-2001 började dåvarande elitserien spela SM-finalerna i bäst av sju matcher.

Men bara två gånger sedan dess har en finalserie i SHL/elitserien gått till match sju. Båda gångerna med HV71 som segrare.

2004 var första gången. Då drabbade HV71 samman med Färjestad där man vann den sjunde och avgörande matchen med 5–0.

Andra gången det inträffade var 2017 när HV71 ställdes mot Brynäs. Då blev det betydligt jämnare. Matchen gick till förlängning där Simon Önerud blev stor hjälte med sitt avgörande 2–1-mål, drygt elva minuter in i förlängningen.

I NHL har man avgjort Stanley Cup-finalerna i bäst av sju matcher sedan 1939. Sedan dess har det blivit sju matcher vid 17 tillfällen. Senast var 2019 då St Louis Blues besegrade Boston Bruins.

Fakta: Finalmatch sju i SHL

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0)

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Måndag 9/5: Färjestad–Luleå 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)

Torsdag 12/5: Luleå–Färjestad 19.30.

Det står 3–3 i matcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons