Annons

Näsby och IFK samarbetar och satsar på ett elitlag

Näsby IF:s A-pojkar (93) kommer att ingå i IFK Kristianstads ungdomsverksamhet framöver. "Känns som win-win för båda föreningar", säger Thimmy Andersson i IFK:s sportteam.
Sport • Publicerad 2 juli 2008
Näsby och IFK går samman på ungdomssidan och satsar mot eliten. BILD: WILLY ALM
Näsby och IFK går samman på ungdomssidan och satsar mot eliten. BILD: WILLY ALMFoto: 

- Det handlar inte om att vi ska ta över alla handbollsungdomar i trakten, det handlar om ett samarbete mellan IFK Kristianstad och Näsby IF, påpekar Thimmy Andersson.

- Den här generationen Näsbyspelare är ett väldigt stort och talangfullt gäng. Det här samarbetet ger dom chansen att utvecklas i ett högre sammanhang.

Annons

- Med det här konceptet minskas dessutom luckan mellan juniorer och seniorer. Samarbetet är också ett led i att försöka behålla och vidareutveckla lokala talanger.

- I och med att vi haft det tunnsått på ungdomssidan så har vi varit dåliga med att plocka fram egna talanger från IFK. Men nu finns den röda tråden och därmed ökar chanserna, säger Thimmy.

IFK Kristianstad kommer nu att ha tillgång till två ungdomslag. Dels för att bredda verksamheten men framförallt för att spetsa den.

- Men är det inte lätt att hitta talanger som går hela vägen till seniorlaget. Särskilt inte i handboll. Så kan vi få upp två-tre talanger från de här 93:orna ska vi vara nöjda.

Thimmy Andersson menar också att tidpunkten är rätt för Näsbys 93:or att ta steget över till IFK:s elitsatsning.

- Vid den åldern är man redan van vid utslagning och konkurrens.

För ett par år sedan, då IFK Kristianstads ungdomsverksamhet delades med Kristianstad Handboll (tidigare IFK Ungdom), gjordes försök till att åter gå ihop. Men förgäves.

- Då bestämde vi oss för att börja om från början. IFK måste ha sin egen ungdomsverksamhet. Annars hade vi tappat kontrollen över ungdomarna, förklarar Thimmy.

Detta var bakgrunden till den dialog som nu resulterat i ett samarbete mellan IFK och Näsby.

- Med tanke på att det varit problem med samarbete i regionen förr om åren, så känns det här fantastiskt kul. Det känns som ett steg i rätt riktning, säger Thimmy Andersson. Men det är inte bara Näsbys 93:or som går över till IFK. Även ledarna följer med.

Annons

Patrik Karlsson kommer, precis som tidigare, att träna Näsbys 93:or fast i IFK:s regi.

- Jag tror på en sån här utveckling. Nu finns alla stegen som behövs i en elitsatsning, säger Patrik.

Även Näsbys ordförande, Stefan Andersson, är positiv till samarbetet.

- Jag hade denna visionen redan på ett tidigt stadium. Här finns enorma förutsättningar för både killar och tjejer i stan.

Näsbys seniorlag, som spelar i division IV, kommer att fungera som ett farmarlag till IFK, vid sidan av IF Kristianstad.

- Men vi för en dialog med Kristianstad Handboll också, understryker Stefan Andersson.

I dagarna drar världens största handbollsturnering igång; Partille Cup. En turnering som Näsby IF:s 93:or vann ifjol. Men i årets turnering kommer laget att representera IFK Kristianstad.

- Ja, alla övergångar är redan klara, avslutar Thimmy.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons