Annons

NFL ber knäböjande spelare om ursäkt

I ett videosänt uttalande medger NFL-kommissionären, Roger Goodell, att NFL gjorde fel som inte lyssnade på spelare som protesterade mot polisvåld, och uppmuntrar nu alla till fredliga protester.
Amerikansk fotboll • Publicerad 6 juni 2020
Fotbollsspelarna Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid knästår under nationalsången före en match. Arkivbild.
Fotbollsspelarna Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid knästår under nationalsången före en match. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez

NFL:s uttalande kommer mitt i de stora nationella protesterna som brutit ut i flera stater i USA, efter att George Floyd dött under ett polisingripande i Minneapolis förra veckan.

Det var den 26 augusti 2016 som NFL-stjärnan Colin Kaepernick knäböjde under nationalsången inför försäsongsmatchen mellan hans San Francisco 49ers och San Diego Chargers. Ett ställningstagande mot bland annat polisbrutalitet. Kaepernick fick senare sällskap av andra spelare som knäböjde tillsammans med honom under flera matcher.

Annons

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en landsflagga som förtrycker svarta och färgade människor. För mig är detta större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt andra hållet, sade Colin Kaepernick 2016, enligt CBS News.

Även om Colin Kaepernicks namn inte nämns i NFL:s video ses uttalandet som riktat till honom, skriver bland andra nyhetsbyrån Reuters.

I videon säger Roger Goodell också att han kommer att ta kontakt med de spelare som höjde sina röster.

– Utan svarta spelare skulle det inte finnas något NFL och protesterna runt om i landet är en symbol för århundraden av tystnad, ojämlikhet och förtryck av svarta spelare, tränare, fans och personal, säger han i videon.

Colin Kaepernick var quarterback för San Francisco 49ers, men blev efter sina protester utfryst ur NFL och fick inte sitt kontrakt förlängt. Han har varit klubblös sedan dess. Tillsammans med spelare Eric Read stämde Kaepernick NFL och i februari 2019 nådde man en förlikning.

Knäståendena fick mycket kritik i USA, bland annat fördömde president Donald Trump agerandet och ville att NFL skulle stänga av spelare som protesterade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons