Annons

Norén kommer inte att stötta sauditouren

Den nya saudibackade touren LIV har splittrat golfvärlden. Men Sveriges just nu bästa golfare, Alex Norén, har inga tankar på att spela den.
Golf • Publicerad 7 maj 2022
Alex Norén kommer inte att spela på LIV-touren. Arkivbild.
Alex Norén kommer inte att spela på LIV-touren. Arkivbild.Foto: Nick Wass/AP/TT
Alex Noren tycker det är för stort fokus på pengar i golfvärlden. Arkivbild.
Alex Noren tycker det är för stort fokus på pengar i golfvärlden. Arkivbild.Foto: Stephen B. Morton/AP/TT

LIV-touren har mötts av skarp kritik. För finansieringen står nämligen den statliga saudiarabiska investeringsfonden PIF.

Kritiker menar att den saudiska jätteinvesteringen kan ses som ännu ett exempel på "sportswashing", att idrottssatsningar riktar strålkastarljuset bort från landets bristande mänskliga rättigheter.

Annons

Den statliga investeringsfonden har tidigare bland annat legat bakom köpet av Premier League-klubben Newcastle.

Men ett friare spelprogram, endast tre dagars tävling utan kvalgräns och enorma prispengar har lockat över bland andra den före detta världsettan Lee Westwood.

"Får inte bli drivande orsaken"

Svensken Alex Norén tycker att fokuset på pengar är för stort inom golfen.

– Jag tycker att det är tråkigt att Tiger (Woods) varit skadad. Det enda han pratar om är vinster, han har aldrig nämnt pengar i hela sitt liv. Sen har han tjänat otroligt mycket pengar som biprodukt men han har aldrig pratat om pengar, säger han till TT.

– Jag tror jag aldrig tänkte på pengar när jag började, det är klart att man ville köpa en Ferrari när man var barn, men det får inte bli den drivande orsaken.

TT: Har du haft tankar på att spela LIV-touren?

– Nej, jag kommer inte att supporta den. Jag vill bli så bra jag kan och jag tycker att de tävlingar vi har på USA- och Europatouren och majors är det bästa sättet att bli bättre och det är det enda jag försöker bli, säger Norén.

"Det får man ta"

39-åringen har just nu ett tävlingsuppehåll, men hoppas kunna jobba på formen, som pekat uppåt under våren.

– Konkurrensen där borta (i USA) är tuffare och det är så jäkla många med. Jag har inte vunnit på ett tag, men en femteplats sjätteplats sådär, det får man ta, säger han.

Han är inte den enda som inte vunnit på länge. Senaste US Masters var första upplagan sedan 1996 som ingen svensk kvalade in. Norén (då på plats 55 på världsrankningen), Alexander Björk (141), Henrik Stenson (222) och Henrik Norlander (231) klarade sig inte att hamna bland topp 50 på världsrankningen och missade därmed kvalgränsen.

Vill göra som pingisen

Annons

För att hitta lösningar på den formsvacka som svensk golf befinner sig i tror Norén att man måste tänka om.

– Jag tror vi måste omstrukturera lite. Som i pingisen, Jörgen (Persson, förbundskapten) är tillbaka och jag hörde att J-O (Waldner) pratar lite med Truls så han får lite hjälp där.

Han tror att erfarna spelare kan hjälpa till att lyfta även golfen.

– Det måste ju influera något, och att de är med i pingisen nu är helt otroligt och jag tror att vi måste göra det med golfen. Få den här känslan att alla vi golfproffs som har varit ute där så länge kommer tillbaka till svensk golf. Jag vet inte om det är möjligt, men jag skulle tycka att det vore kul att hjälpa till.

Fakta: Alex Norén

Ålder: 39.

Född: Stockholm.

Proffs: Sedan 2005, på PGA-touren sedan 2018.

Meriter: Tio segrar på Europatouren, däribland två gånger i svenska tävlingen Nordea Masters. Spelade OS 2021 och för Europa i Ryder Cup 2018.

Världsrankning: 57.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons