Annons

Norsk polis tar över skidskytteutredning

Skidskytte • Publicerad 13 maj 2020
Anders Besseberg under OS 2018, ett par månader före avslöjandet om korruptionsmisstankarna. Arkivbild.
Anders Besseberg under OS 2018, ett par månader före avslöjandet om korruptionsmisstankarna. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Österrike tar hjälp av norsk polis för utredningen av den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg, som misstänks för korruption.

Det var i april 2018 som österrikisk polis genomförde en razzia på det internationella skidskytteförbundets (IBU) kontor i Salzburg. Misstankarna var att den dåvarande ordföranden Anders Besseberg från Norge och generalsekreteraren Nicole Resch från Tyskland hade tagit emot runt 2,5 miljoner kronor för att mörka positiva ryska dopningsprov.

Annons

– Ekokrim har ombetts ta över utredningen av Anders Besseberg från österrikiska myndigheter. Utredningen gäller grov korruption, säger statsåklagaren Trude Stanghelle till TV2.

Besseberg vill inte uttala sig till TV2, men har hela tiden tillbakavisat anklagelserna.

– Jag anser att jag inte gjort något fel. Därför är jag inte rädd, sade Besseberg till NTB för två år sedan.

Förutom Besseberg och Resch är tio personer misstänkta för det som polisen kallar för dopningsbedrägeri.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons