Annons

Nu avgörs det: Får Sverige fotbolls-EM?

Får Sverige fotbolls-EM 2025 tillsammans med Norge, Danmark och Finland?
Eller hamnar mästerskapet i Frankrike, Schweiz eller Polen?
På tisdagskvällen får vi veta. Här är förutsättningarna.
Fotboll • Publicerad 3 april 2023
Får svenska damlandslaget chansen att spela EM på hemmaplan 2025? Arkivbild.
Får svenska damlandslaget chansen att spela EM på hemmaplan 2025? Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Caroline Seger. Arkivbild.
Caroline Seger. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

+ När kommer beskedet?

Europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutivkommitté har möte i Lissabon på tisdagen där en av punkterna är: var ska fotbolls-EM 2025 spelas? Vid 18-tiden väntas besked om Sverige får ett nytt stort fotbollsmästerskap – tolv år efter damernas EM 2013.

Annons

+ Vilka har sökt?

Sverige, Norge, Danmark och Finland söker gemensamt. Andra budgivare är – och då som ensamma arrangörer – Frankrike, Polen och Schweiz.

Frankrike har bland annat planerat för spel i Lyon, Nantes och Rennes, Polen för Krakow, Lublin och Gdansk och Schweiz för Basel, Zürich och Lausanne.

+ Hur ser den nordiska ansökan ut?

Målsättningen är att arrangera det största Europamästerskapet på damsidan hittills. I ansökan skriver förbunden att över 800 000 biljetter ska finnas till försäljning och att finalen spelas på den största arenan: Friends arena i Solna, med kapacitet på 50 000.

Huvudstäderna Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors är spelorter tillsammans med ytterligare en stad från vardera land; Göteborg, Trondheim, Odense och Tammerfors.

En av spelarna som stöttar ansökan är svenska mittbacksstjärnan Magdalena Eriksson:

"Den nordiska ansökan till EM 2025 har visionen att inspirera till lika möjligheter för damfotbollen i hela Europa. Jag drivs personligen av en liknande vision varje gång jag kliver ut på planen, och det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse att få spela EM i Norden 2025", säger hon till Svenska fotbollförbundets webbplats.

+ Spelar Seger och Sembrant ytterligare ett mästerskap?

Bättre motivation än ett eventuellt mästerskap på hemmaplan finns knappast. Frågan är om det kan få lagkaptenen Caroline Seger, 38, att satsa vidare. Mittfältarens nuvarande kontrakt med allsvenska Rosengård sträcker sig dock bara över 2024. Linda Sembrant är ett annat frågetecken. Sommaren 2025 har mittbacken nyss fyllt 38 år.

Annons

+ Gerhardssons avsked?

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tillträdde 2017 och kontraktet förlängdes över EM 2025 i februari i år.

– Det vore fantastiskt att få ett EM på hemmaplan, framför allt vart damfotbollen är på väg, med EM senast i England – och VM i Australien och Nya Zeeland tror jag kommer vara ganska stort, sade han i samband med kontraktsförlängningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons