Annons

Nu stängs talangerna in i hockeybubblan

I drygt tre veckor stängs ett gäng hockeytalanger in i en bubbla på andra sidan jordklotet. Hur blir det?
Skellefteås back Philip Broberg vet – han har redan testat Edmontonbubblan.
Ishockey • Publicerad 14 december 2020
Philip Broberg. Arkivbild.
Philip Broberg. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Den Örebrofödde 19-åringen tog överraskande en plats i Edmontons stjärnfyllda NHL-lag – med Connor McDavid i spetsen – i NHL-slutspelet i somras. Samma coronasäkra bubbla där junior-VM ska avgöras den 25 december–5 januari.

Så inför resan – laget landade i Edmonton på söndagen – har han fått många frågor från lagkamraterna.

Annons

– Man försöker berätta hur det kommer att bli, att vi måste försöka att hitta på grejer så att man inte bara ligger på rummet och deppar. Det gäller att hitta på saker för att göra så att det blir den roliga turnering som JVM är, säger Broberg.

Han draftades av Edmonton som nummer åtta förra sommaren och är utlånad till Skellefteå den här säsongen.

"Extremt bra skött"

I somras var han med på Edmontons träningsläger och tanken var att han skulle åka hem när Oilers klev in i slutspelsbubblan. Men den spelskicklige backen gjorde så bra ifrån sig att han blev uttagen i den 31 man stora slutspelstruppen.

Det blev inget spel, men ändå en positiv erfarenhet. Trots bubbelliv med rigorösa bestämmelser.

– Det var extremt bra skött. Det var tester varje dag, temperaturkoll, munskydd och avstånd, men man fick ändå röra sig ute. Det fanns några platser där man kunde hänga med polarna och det funkade riktigt bra.

– Vi bodde på ett hotell som låg vägg i vägg med arenan och de som bodde på det andra hotellet hade en egen gångväg till hallen. De hade stängt av vägar runtomkring så att ingen kunde komma in utifrån, berättar han.

Edmonton åkte ut tidigt i slutspelet mot Chicago, men det blev ändå runt tre veckor i bubblan. Under drygt två månader som slutspelet pågick gjorde NHL över 33 000 coronatester – inget var positivt, enligt ligan.

"Inte jättekul"

När Juniorkronorna kommer till Edmonton väntar karantän på rummen i fyra dagar innan de får börja träna och leva bubbelliv på riktigt.

– Man får vara förberedd mentalt på att det inte kommer att vara jättekul de där fyra första dagarna. Det gäller att hitta på roliga saker, prata på Facetime med polarna och spela lite spel, köra aktiv träning på rummen. När de där dagarna är över så är det bara full fart framåt mot guldet, säger han.

Den svenska lagledningen har planerat noga och informerat spelarna om att ta med sig spel och filmer. Under karantänsdagarna blir det gemensamma digitala träffar. Laget har en egen våning på hotellet med matrum och samlingsrum med pingisbord, tv-spel på större skärmar, fysutrustning och träningscyklar som de sedan kan använda. Där ska firas jul och nyår, men framför allt jagas medalj.

Siktar på guld

Annons

Trots coronakaoset under förlägret i Sundsvall – där fyra spelare och lika många ledare har testats positivt och tvingas stanna hemma – har Philip Broberg höga förhoppningar och pratar om guld.

– Självklart, vi är Sverige och vi satsar inte på något annat än guld. Det är jättetråkigt för de som inte får åka med, men nu är det andra som får ta plats och visa vägen, säger han.

Inte minst han själv. Och att Skellefteåbacken, inte heller den här gången, får se mycket av sin kommande hemstad rycker han på axlarna åt:

– Förhoppningsvis får jag se mer av den i framtiden.

Fakta: Så fortsätter förberedelserna

14-17 december: karantän på hotellet i Edmonton

18-25 december: Träning och träningsmatcher (21/12 Kanada, 23/12 Schweiz).

Sveriges JVM-program: Tjeckien (26/12), Österrike (28/12), Ryssland (31/12), USA (1/1), kvartsfinaler (2 och 3/1), semifinaler (4 och 5/1), medaljmatcher (5 och 6/1).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons