Annons

Ny landskamp på gång

Succén för två år sedan gav mersmak. Nu söker Kristianstad nya fotbollslandskamper och hoppas på U21-landslaget eller damlandslaget.
Sport • Publicerad 10 januari 2004

I mars 2002 spelades U21-landskampen mellan Sverige och Schweiz på Idrottsplatsen i Kristianstad.

Ett arrangemang som fick mycket beröm – och då inte minst för planen som var i toppskick. Matchen lockade 3 700 personer till Idrottsplatsen.

Annons

Nu är två heta vårlandskamper till salu.

Kristianstad har sökt båda.

Sverige–England, U21-landskamp den 30 mars.

Sverige–Serbien/Montenegro, EM-kval för damer den 20 maj.

– Vi får hoppas på ett positivt besked framöver. Det skulle vara en mycket stimulerande uppgift om vi fick någon av landskamperna, säger Mats Gustavsson, utvecklare på Kultur och Fritidsförvaltningen.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av den organisation och det samarbete vi hade med C4 Teknik och Kristianstads FF. U21-landskampen mot Schweiz senast var ett strålande arrangemang och det har vi också fått vidimerat av Svenska Fotbollförbundet. Vi skötte det bra senast och kan erbjuda bra förutsättningar. Det borde ligga i den positiva vågskålen, fortsätter Mats. Frågan om spelplatser ligger på Svenska Fotbollförbundets bord och kommer att avgöras inom kort.

– I mitten på nästa vecka ska dom sätta sig ner och titta på det. Tidigast då får vi ett besked, säger Jörgen Larsson, ansvarig på Skånes Fotbollförbund.

U21-landskampen spelas redan 30 mars och det innebär i praktiken att matchen bara kan spelas i Halland, södra Småland eller Skåne.

Och Skånes alternativ är Kristianstad.

– Det finns ingen annan skånsk stad som har sökt U21-kampen, säger Jörgen Larsson.

Annons

En hel del talar för Kristianstad – inte minst då succén från 2002. Men det finns också saker som talar mot Kristianstad.

Sverige-England möts på Nya UIlevi i Göteborg 31 mars och enligt Uefas regler måste U21-matchen gå inom tio mil från platsen där A-landslagen spelar.

– Men det är inte omöjligt att spela matchen längre iväg än tio mil. Det går att få dispens, säger Andreas Nilsson, informatör på Svenska Fotbollförbundet.

Jörgen Larsson har en, högst personlig, fundering till att lägga landskampen i Kristianstad.

– Med tanke på att det är England och att A-landslagen ska spela i Göteborg dagen efter vet man inte vad det är för folk som kommer hit. Kristianstads IP är en ganska öppen arena och det är inte lätt att hålla huliganer. Det är bara en egen tanke som slog mig, säger Jörgen Larsson.

Kristianstad är ett alternativ, men det finns fler som vill ha landskampen.

Torbjörn Nilssons U21-landslag är hetare än någonsin, innehåller många profiler och ska spela EM-slutspel med start den 27 mars.

Det är många som vill se de unga stjärnorna.

– Det är inte längre som förr när man nästan fick bryta armen på folk för att dom skulle ta arrangemanget, säger Andreas Nilsson. Mats Gustavsson och hans kollegor skulle inte bli ledsna om Kristianstad fick hålla till godo med EM-kvalet för damer 20 maj.

Damlandslaget är glödhett efter höstens VM-silver och satsningen mot OS i augusti och en EM-kvalmatch med Victoria Svensson, Hanna Ljungberg och Arkelstorpstjejen Malin Andersson skulle smälla högt.

Annons

– I Skåne är det bara Kristianstad och Helsingborg som har anmält sitt intresse, säger Jörgen Larsson. Skulle det bli negativt besked för Kristianstad finns det en möjlighet kvar.

En jubileumslandskamp mellan Sverige och Norges damlandslag den 24 juli.

Även den matchen är till salu.

– Ännu är det inga skånska kommuner som har hört av sig, men sista dagen att söka är inte förrän 29 januari, säger Jörgen Larsson.

Patrik Persson

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons