Annons

Ny miljonsmäll för IFK Kristianstad

HANDBOLL I mars betalade IFK Kristianstad in en skatteskuld på 1,7 miljoner kronor. Men än är det för tidigt att andas ut. Den ekonomiska krisen är nämligen långt ifrån över. IFK:s skuld i dag uppgår till drygt 1 miljon kronor.
Sport • Publicerad 19 juni 2001

– Vi kan inte sitta med armarna i kors och tycka att vi är bra .Det är mycket jobb kvar, säger IFK-basen Ingvar Edvardsson.

I slutet av mars räddades IFK Kristianstad ekonomiskt av ett konsortium bestående av privatpersoner och företag.

Annons

Den akuta krisen var över, hette det då.

Sanningen idag, tre månader senare, är att klubben fortfarande brottas med stora skulder. Notan är drygt 1 miljon kronor.

– Jag tänker inte lämna klubben förrän vi är på plus. Och det är det är realistiskt att tro att vi ska vara skuldfria om två år, säger Ingvar Edvardsson.

IFK Kristianstads skulder i dag kan delas upp på fyra punkter:

nHallhyror.

IFK är skyldig Kristianstads kommun cirka 700000 kronor i obetalda hallhyror. IFK betalar i princip bara hallhyror för matcher och det innebär att skulden ökar för varje dag. Summan har mer än dubblats sedan Ingvar Edvardsson tog över som ordförande för två år sedan.

– Skulden är bekymmersam, erkänner Ingvar Edvardsson.

– Det är ingen skuld jag går och är stolt över och vi har inte varit speciellt skötsamma på den punkten. Men det här är en sak som måste lösas på något sätt.

nReklamskatter.

Hos kronofogdemyndigheten i Malmö finns en restförd skuld på 253134 kronor i reklamskatter.

Annons

Halva summan skulle vara betald den siste maj och resten av summan ska vara inbetald den 26 juni. Fogden har ännu inte sett några pengar.

– Har dom betalt in över två miljoner kronor innan vore det dumt om dom inte försöker reda upp det här nu, säger kronokommissarien Per-Henrik Björverud i Malmö.

Enligt Ingvar Edvardsson är pengarna på väg.

– Det ligger på konsortiet och jag är inte ett dugg orolig för dom pengarna, Ingvar.

nLeverantörsskulder.

IFK har sökt en 50 procent ackorduppgörelse och fått igenom det till nästan ett hundra procent. Det innebär att notan stannar på cirka 60000-70000 kronor.

nHandbollförbundet.

IFK har en skuld hos Svenska Handbollförbundet på 41000 kronor. Och förbundet har hela tiden varit tuffa i sin attityd mot IFK och nu hotar man med att inte förlägga några landskamper i Kristianstad så länge skulden inte är betald.

– Vi har fått dom indikationerna och efter jul är det fyrnationersturnering och då vill vi gärna vara med, säger Ingvar Edvardsson bekymrat.

– Så den skulden vill jag avsluta snabbt. Den har stört mig sedan jag tillträdde som ordförande. n

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons