Annons

Nya Champions League ifrågasatt

28 lag blir 12 när det nya Champions League-upplägget presenterades av EHF under fredagen. Men förslaget är ifrågasatt och IFK Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson är tveksam.– Det finns ett antal starka klubbar som driver det här utifrån sitt eget perspektiv, säger han.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 20 oktober 2017
Det nya Champions League-systemet gör det svårare för svenska lag att komma med. Foto: Emil Langvad/TT
Det nya Champions League-systemet gör det svårare för svenska lag att komma med. Foto: Emil Langvad/TT

Europeiska handbollförbundet (EHF) presenterade det nya förslaget som är tänkt att dra i gång från och med säsongen 2020/21. I det nuvarande formatet spelar 16 lag i de två högre rankade grupperna, medan 12 lag spelar i de två lägre rankade grupperna.

Men i de nya planerna kommer endast tolv lag att få plats i Champions League, som då byter format från gruppspel till en ren serie där alla möter alla. Det innebär att lagen kommer att spela 22 matcher innan slutspelet börjar, att jämföra med dagens 14.

Annons

– Grunden är att klubbarna inte har varit nöjda med EHF. Man har skapat en produkt som inte ger de intäkter som den borde kunna ge. Nu har EHF gjort en rundpall och går arm i arm med klubbarna. Handbollens Europaspel är oceaner efter flera andra sporter när det gäller att hantera sponsorer och partners, säger IFK:s klubbchef Nikolas Larsson, som sitter med i klubbarnas intresseorganisation Forum Club Handball.

Tidigare har klubbarna hotat att bryta sig loss från EHF:s Champions League och skapa en egen turnering. Med det nya förslaget vill EHF undvika detta.

Följden blir att lagen i starka nationella ligor, som Tyskland och Frankrike, får ännu fler matcher i ett redan intensivt säsongsschema. Från ett svenskt perspektiv innebär det först och främst att det blir betydligt svårare att få en Champions League-plats överhuvudtaget.

– Man får acceptera att det är rankingar och att vissa lag inte kommer med. De bästa lagen ska vara med och det är inget konstigt, men spelformen måste fungera. Man kan inte släppa spelet i den nationella ligan, säger Nikolas Larsson.

Beslutet är inte klubbat och åsikterna om upplägget går, enligt Nikolas Larsson, isär även i Frankrike och Tyskland. På tisdag ska Nikolas, tillsammans med Peter Gentzel och Stefan Albrechtson från Svensk Elithandboll, träffa representanter från Danmark och Norge. Därefter väntar ett informationsmöte i Wien den 7 november.

– Stora och starka klubbar som Veszprem, Kielce, Barcelona och Vardar driver det här från sin egen situation och deras ligor är inte särskilt starka.

Men säger Tyskland och Frankrike nej måste det väl väga tungt?

– Ja, vad vi i Sverige tycker struntar de nog helt och hållet i. Men det här blir inte gångbart om inte Tyskland och Frankrike är med på det, och som jag förstått ska de också träffas och diskutera det här.

Fakta

Nya Champions League

Enligt Europeiska handbollförbundet ska det nya Europacup-systemet inledas säsongen 2020/21.

I Champions League kommer endast 12 lag att delta, att jämföras med nuvarande 28. Mästarna från Europas åtta "toppligor" kommer att tilldelas platser, plus fyra wildcards. De 12 lagen bildar en egen serie där alla möter alla hemma och borta. De åtta bästa lagen går till kvartsfinal och segrarna där till Final Four.

Nuvarande EHF-cupen döps om till "European Handball League". Totalt kommer 24 lag att delta i fyra grupper med 8 lag i varje.

Nuvarande Challenge Cup döps om till EHF-cupen och spelas i cupformat.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons