Annons

"Nya" Safin besegrade "gamla" Agassi

Andre Agassi klev ut på tennisbanan med en 26 matcher lång segersvit. Fem set och tre och en halv timme senare, var den sviten bruten och Marat Safin, Ryssland, klar för final i Australian Open.
Sport • Publicerad 30 januari 2004
Marit Safin bröt Agassis långa segersvit i Australian Open när han besegrade Andre Agassi i en femsetsrysare efter mer än tre timmars spel. BILD: PRESSENS BILD
Marit Safin bröt Agassis långa segersvit i Australian Open när han besegrade Andre Agassi i en femsetsrysare efter mer än tre timmars spel. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Med Marat Safin är det ungefär som med vädret. Du kan aldrig riktigt veta hur det ska bli.

En av tennisens största talanger, men också med ett temperament som kan svänga vilken match som helst från självklar seger till frustrerande förlust.

Annons

Men saker och ting har förändrats.

Som på torsdagskvällen.

Med siffrorna 7–6 (8–6) 7–6 (8–6) 5–7, 1–6, 6–3 satte Marat Safin punkt för Agassis segersvit i Melbourne Park, och tog sig själv till sin andra Australian Open-final på de senaste tre åren.

–Jag har inte ord att beskriva vad jag känner, jag kan knappt stå upp, sade Safin direkt efter matchen. Något senare hittade han de saknade orden:

–Det kunde inte vara bättre, det här var en bra erfarenhet för mig, att vinna de två första seten, förlora tredje och fjärde för att sedan komma tillbaka. Jag kämpade verkligen.

Så har det inte varit jämnt.

Geni och galenskap brukar gå hand i hand och så även med spelaren som Mats Wilander anser vara "världens största tennistalang".

Antalet segrar när Safin var som bäst 2000–2002 överstegs bara av antalet knäckta tennisracketar.

Och det som hände utanför tennisbanan var ibland mera intressant än det på. Under Australian Open 2001 satt en rad med blondiner i hans spelarbox på läktaren, de fick smeknamnet/öknamnet "Safinettes" och följde honom på matcherna, på träningen och ibland längre än så.

Nu, två år senare, sitter i stället Rausa där.

Annons

Hon är Marat Safins mamma, tidigare tränare och har funnits på plats i Melbourne dit Safin kom för snart två veckor sedan.

Han som en gång varit rankad etta i världen hade inför turneringen sjunkit ned till en 86:e plats på rankingen.

Men i rad med segrarna har bevisen kommit. Marat Safin är tillbaka i den form då han vann US Open och nådde finalen i Melbourne.

Det fick Andre Agassi bevis på.

–Marat spelade på en otroligt hög nivå, jag hade chanser i första och andra set, ett par setbollar i första, setboll i andra, sade Agassi.

För när väl amerikanen tog tredje och fjärde set, såg han vara på väg mot sin fjärde final på de senaste fem åren. Men Safin stod upp, lyckades bryta fram till 3–1 och hålla nerver och humör under kontroll. (TT)

Tobias Österberg

TENNIS MELBOURNE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons