Slappt försvarsspel mot Norge – Seger skadad

Inbytta Olivia Schough var nära att rädda Sverige med sitt mål på tilläggstid.
Men i matchens sista sekund kvitterade Norge till 3–3 i VM-genrepet.
– Det vänder fort i fotboll. Surt. Vi var extra sugna på en seger, säger Schough till SVT.
Matchen ledde också till en ny befarad skada för veteranen Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 11 april 2023
Caroline Seger hann bara vara några minuter på planen innan hon fick bytas ut igen, efter en befarad skada.Foto: Adam Ihse/TT

Det svenska VM-genrepet är avklarat – med mer än 100 dagar kvar till matchen mot Sydafrika på Nya Zeeland.

Vi tar det positiva först: den svenska måltorkan – två raka matcher – är över med besked.

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfös ledningsmål efter drygt en kvart av matchen, Nathalie Björns nickmål i slutet och Olivia Schoughs matchvinnande träff på tilläggstid var fina prestationer.

Men en bit in i den andra halvleken var det fortfarande Norge som hade övertaget.

Peter Gerhardsson agerade med flera byten på kort tid, bland annat fick landslagsveteranen Caroline Seger ett nytt inhopp efter comebacken i fredags.

Efter bara några minuter tvingades 39-åringen dock tillfälligt kliva av med till synes stora smärtor. Hon spelade sedan vidare några minuter, men lämnade sedan med tunga steg matchen igen.

Sträckte ut

Efter förlusten mot Danmark (0–1) i långfredags blev dock nästa skandinaviska motstånd åtminstone lite roligare för de svenska fotbollsdamerna, resultatmässigt.

Sverige inledde bra och skapade flera bra lägen tidigt i matchen.

Och efter drygt en kvart bröts till slut måltorkan efter två raka landskamper utan svenska mål.

Fridolina Rolfö drev in bollen i straffområdet genom den norska försvarslinjen. Barcelonastjärnan blev ryckt i armen och var nära att få bollen för långt i från sig i skottögonblicket – men sträckte ut och fick ändå träff med några tår på vänsterfoten.

Knappt tio minuter senare låg bollen dessutom på nytt i det norska målet, men Rebecka Blomqvists mål underkändes för offside.

Norge är liksom Sverige VM-klart, men föll i förra veckan tungt mot Spanien (2–4). Mot Sverige tvingades dessutom storstjärnan Ada Hegerberg kliva av redan efter drygt en halvtimme med en misstänkt muskelsträckning.

Prickade ribban

Efter den svenska dominansen i början av matchen kom dock en lite sämre period, det utnyttjade Norge som lyfte sitt spel.

Det höll i sig över pausvilan och bara några minuter in på andra halvlek var det först kvitterat och sedan omvänt läge.

Arsenalstjärnan Frida Maanum gjorde 1–1 efter att det svenska försvaret inte riktigt hängt med och tio minuter senare nådde Karina Sævik högst på ett inlägg och gjorde 2–1 till Norge.

Sverige svarade med en intensiv kvitteringsjakt, där Fridolina Rolfö prickade ribban med ett skott innan Nathalie Björn med knappt tio minuter kvar utjämnade till 2–2.

Olivia Schough såg med sitt 3–2-mål till att en svensk seger var nära.

– Vi hämtar upp det så jäkla bra i slutet och då är det extra surt att det blir lika, säger Schough.

Norge hade ett anfall kvar. Och gjorde 3–3 när Frida Maanum slog till för andra gången i matchen.

– Jag är otroligt besviken. Vi släpper in ett mål igen på sluttampen, säger försvararen Nathalie Björn.

– Det sista är alldeles för enkelt. Bollen glider förbi tre spelare. Det är för passivt. Vi måste höja vår lägstanivå i allt vi gör.

Fakta: Vägen till VM

Matchen mot Norge var Sveriges sista officiella landskamp inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

Landslaget samlas preliminärt igen i Göteborg omkring den 3 juli, för några dagars träningar för främst utlandsproffsen.

Därefter väntar några dagars ledighet och därefter i olika omgångar resan till Nya Zeeland, lite beroende på när de uttagna allsvenska spelarna har sina sista matcher.

Väl på plats i Nya Zeeland väntar lite mindre än två veckors träning innan premiären mot Sydafrika den 23 juli. Därefter väntar Italien den 29 juli och Argentina den 2 augusti.