Annons

Öberg mentalt trött – trea i jaktstarten

Hanna Öberg misslyckades med att behålla ledningen i jaktstarten i Kontiolax och slutade trea bakom två norskor.
Den svenska skidskyttestjärnan, som efter loppet kände sig trött mentalt, kan ändå glädjas över en ledning i totala världscupen.
Skidskytte • Publicerad 6 december 2020
Hanna Öberg tappade ledningen och slutade trea i den avslutande jaktstarten i Kontiolax, Finland.
Hanna Öberg tappade ledningen och slutade trea i den avslutande jaktstarten i Kontiolax, Finland.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öberg hade imponerat stort i skidskyttevärldscupens premiärvecka i Kontiolax, Finland, och var förhandsfavorit inför den avslutande jaktstarten över tio kilometer.

Men 25-åriga Öberg, som startade först efter segern i torsdagens sprint, passerades av norskorna Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland och slutade trea.

Annons

Förutom sjundeplatsen i distansloppet förra helgen blev det därmed två segrar (båda i sprint) och en tredjeplats (jaktstart) individuellt. Dessutom en stafettseger med Sverige under lördagen.

– Jag känner att jag är ganska trött. Kanske mest mentalt. Jag har kämpat i dag, säger Hanna Öberg till SVT.

– Det har varit intensiva dagar här, som jag är supernöjd med. Att ta ytterligare en pallplats är mycket värt.

Eckhoff lyfte

Storasyster Öberg startade söndagens lopp med en ledning på tio sekunder före Anaïs Chevalier-Bouchet och 28 sekunder före Elvira Öberg och lät varken fransyskan eller lillasystern komma förbi henne. Däremot utmanades Hanna Öberg av norskorna Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff.

Öberg sköt fullt i det första liggande skyttet, bommade sedan ett skott i det andra liggande och fick då se Røiseland, som gick ut som fyra, 34 sekunder bakom Öberg, komma upp jämsides inför det tredje, stående, skyttet.

Efter att både svenskan och norskan missat varsitt skott gick Røiseland förbi, samtidigt som hennes landsmaninna Tiril Eckhoff tog sig upp på tredje plats inför avslutningen av loppet, efter att ha startat som åtta, över en minut efter Öberg.

Skottheims glädjetårar

I det avslutande stående skyttet stod de tre åkarna på vallen samtidigt – men det var bara Eckhoff som träffade samtliga fem skott. Både Öberg och Røiseland missade återigen varsitt och fick se sig passerade. Eckhoff vann med 21,5 sekunder före tvåan Røiseland som å sin sida var ytterligare 13,9 sekunder före Öberg över mållinjen.

Johanna Skottheim, som stod för en överraskande tredjeplats i distansloppet för drygt en vecka sedan, stod för en imponerande jaktstart och körde upp sig från 20:e till femte plats efter att ha träffat samtliga av sina 20 skott. Elvira Öberg slutade åtta.

– Det var mycket kant in men jag är så nöjd med vad jag gör. Jag kan inte förstå vilken start jag haft den här säsongen, säger 26-åriga Skottheim, med tårar av glädje i ögonen, till SVT.

Närmaste världscuptävling är sprint över 7,5 kilometer i Hochfilzen, Österrike, på fredag. Inför den tävlingen kan Hanna Öberg glädjas över att vara i ledning i den totala världscupen.

Annons

– En magisk start på säsongen, säger Hanna Öberg till SVT.

Rättad: I en tidigare version angavs fel lopp där Johanna Skottheim slutade trea. Rätt ska vara distansloppet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons