Annons

Obetalda löner främsta klagomålet inför VM

Migrantarbetarna i Qatar har fått en internetplattform där de kan komma med klagomål.
Då är det obetalda löner som dominerar bland dem som varit med och byggt arenor och infrastruktur till fotbolls-VM.
Fotboll • Publicerad 1 november 2022
Migrantarbetarna i Qatar klagar mest på obetalda löner. Arkivbild.
Migrantarbetarna i Qatar klagar mest på obetalda löner. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/ap/tt

Det skriver FN:s organ för arbetslivsfrågor i en rapport.

Det senaste året har klagomålen ökat till 34 425 stycken, mycket tack vare den internetplattform som lanserats där migrantarbetarna kan komma med sina klagomål.

Annons

Enligt rapporten har 10 500 klagomål hamnat i en arbetsrättslig domstol där arbetarna fått rätt i nästan alla fall.

Efter att Qatar tilldelades fotbolls-VM och satte igång med att bygga arenor och infrastruktur har omvärlden satt press på landet när det gäller arbetsrättsliga frågor, förhållandena för den stora gruppen migrantarbetare och allmänna frågor gällande mänskliga rättigheter.

Med ögonen på sig från bland annat medier och stor press från arbetsrättsliga organ och internationella fackförbund har förhållandena förbättrats något.

Antalet arbetare som behandlats för hälsoproblem utifrån extrem värme under somrarna har sjunkit. I somras var det 351 fall, i fjol 620 och åren dessförinnan 1 320 respektive 1 520.

Internationella arbetarorganisationen ILO uppger att reformerna i Qatar haft påverkan på hela Gulfstatsregionen.

"Det finns en kunskap i hela världen att mer måste göras för att uppfylla arbetsrättsliga reformer. Vi är inte i mål ännu", säger Ruba Jaradat, som leder ILO regionalt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons