Ola Nilsson fick stopp på Skellefteå AIK

Kristianstadsmålvakten Ola Nilsson storspelade och låg bakom AIK:s knall när superallsvenskan inleddes igår. Skellefteå AIK spelade hem 23 poäng fler än AIK i hockeyallsvenskan. Men i går var det AIK som mycket överraskande bortaslog Skellefteå med 4–3.
Sport • Publicerad 8 januari 2004

Det var som vanligt förvirrat när Skellefteå AIK mötte AIK i superallsvenskans första omgång.

AIK, som kallas för AIK i hela landet utom i Skellefteå, mötte Skellefteå, som lokalt kallas för AIK, och det var de svartgula gästerna som till slut slog det svartgula hemmalaget.

Svårt att hänga med?

Jo, men så slutade även matchen annorlunda än vad som var tippat.

Skellefteå, som bara förlorat två matcher på hela säsongen och tog 81 poäng i grundserien, lyckades inte klara av favorittrycket. AIK vann med 4–3 sedan tränaren Jim Brithén lyckats med sin defensiva taktik och målvakten, Kristianstads IK-produkten, Ola Nilsson storspelat.

David Engblom blev AIK-hjälte med sina två mål. 1–0 kom i början av första perioden i power play och det matchavgörande 4–2-målet i en grötig situation framför mål när AIK just blivit fulltaligt.

I slutminuten fumlade AIK-målvakten Ola Nilsson bakom sin egen kasse och Skellefteås B-O Karlsson hade öppet mål – men missade.

Hammarby, tvåa i norra allsvenskan, vann hemma mot trean Sundsvall med 5–1 efter två tidiga power play-mål. Segern var klar när "Bajen" gick från 2–1 till 4–1 på 26 sekunder i slutet av tredje perioden. Bofors såg till att ta två poäng mot Oskarshamn efter att först ha kvitterat i slutskedet (Marius Holtet i spel sex mot fem) och sedan Björn Eriksson gjort det avgörande målet under straffläggningen.

Mora utklassade Västerås med hela 5–0 tack vare två enkla mål och 16–4 i skott i den första perioden.

Den andra omgången inleds på söndag. (TT)