Annons

Olafur Gudmundsson om framtiden: ”Det är ett svårt beslut”

IFK Kristianstad bygger om.
Frågan är om Olafur Gudmundsson kommer att vara med i nybygget?
Källor till Bladetsporten berättar att klubben erbjudit den isländska landslagsmannen det bästa kontrakt en IFK-spelare någonsin blivit erbjuden.
Men Olafur Gudmundsson avvaktar.
– Det är ett svårt beslut och just nu vänder och vrider jag på precis allt, säger 29-åringen.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 30 november 2019
Lagkaptenen Olafur Gudmundsson kan ha gjort sin sista Champions League-match för IFK Kristianstad. 29-åringen är erbjuden nytt kontrakt – men har valt att avvakta.
Lagkaptenen Olafur Gudmundsson kan ha gjort sin sista Champions League-match för IFK Kristianstad. 29-åringen är erbjuden nytt kontrakt – men har valt att avvakta.Foto: Lasse Ottosson

Olafur Gudmundsson kom till IFK Kristianstad inför säsongen 2012–2013. Bortsett från en mindre lyckad utflykt till Bundesliga och TSV Hannover-Burgdorf säsongen 2014-15 så har Olafur varit IFK trogen.

En riktig framgångssaga. Olafur Gudmundsson har lett IFK i klubbens utveckling. En spelare som behärskar det mesta. Han kan driva tempot i anfallsspelet, han kan avsluta men han är också en skicklig försvarsspelare. Och så har spelaren med nummer 13 på ryggen Handbollsligans största vinnarskalle. Det är bara att studera statistiken som Daniel Sirensjö levererat.

Annons

1 114 mål på 282 matcher.

Han har gjort mål i 266 av dem.

– Jag är stolt över att ha varit en del av den här resan, sen är det säkert något man kommer att reflektera mer över den dagen man lägger av. Nu är man mitt uppe i karriären och då är målet att vinna varje match, säger Olafur.

Efter matchen mot Wisla Plock i Champions League uttalade sig Ljubomir Vranjes i Viasat om kontraktssituationen i IFK. Tränaren sa då bland annat: ”Det syns på flera spelare att de har saker att tänka på, inte minst Olafur. Jag vill ha besked så snabbt som möjligt, så att vi i januari har vetskap om vilka spelare vi har kvar till nästa säsong.”

Är det så? Har du mycket att tänka på för tillfället?

– Absolut, så är det. Det är ett svårt beslut där jag har många parametrar att ta hänsyn till.

Utveckla?

– Det handlar om pengar, vilken klubb som är bäst för mig men också vad som är bäst för familjen. Allt det där måste jag väga in till en helhet och det är ett stort pussel att lägga.

Men du vet vad du har i IFK?

– Så är det, och vi trivs fantastiskt bra hela familjen. Sen pressas jag även från annat håll.

Annons

Skulle du säga att det påverkar din prestation på planen?

– Inte när vi spelar. Däremot gissar jag att det syns på träningar och i omklädningsrummet. Det är en fråga och ett beslut som tar mycket energi.

Vad säger du om att IFK vill ha besked innan jul?

– Jag förstår och respekterar det. Sen är det inte säkert att jag, och Tinna, har landat i ett beslut då

Har ni satt upp ett datum?

– Ja.

Och när är det?

– Ha, ha...det håller vi för oss själva.

Källor till Bladetsporten påstår att IFK har erbjudit dig ett kontrakt som ingen annan IFK-spelare varit i närheten av. Kommentar?

– Okej, det är inget jag varken vill eller kan bekräfta. Jag har fått ett kontraktserbjudande, sen är det inte samma pengar som ute i Europa. Så mycket kan jag säga.

Annons

Hur långt är kontraktet?

– Inga kommentarer, eller...det är inte klart.

Matchen mot Wisla Plock kan alltså ha varit din sista Champions League för IFK i Kristianstad Arena?

– Det kan vara så, men det är inget jag tänkte på under själva matchen.

Funderar ni på att stanna i Sverige för gott?

– Det är en svår fråga. Det beror på vad som händer, men just nu är det väl mycket som talar för att vi en dag återvänder till Island. Vi har trots allt våra familjer där, men man ska aldrig säga aldrig.

Olafur Gudmundsson har svarat för 1 114 mål på 282 matcher för IFK Kristianstad.
Olafur Gudmundsson har svarat för 1 114 mål på 282 matcher för IFK Kristianstad.Foto: , Lasse Ottosson

Sedan säsongen 2016/17 har Olafur Gudmundsson burit IFK:s lagkaptensbindel. Tiden som lagkapten har varit en enda stor framgångssaga med flera SM-guld och fina prestationer i Champions League-spelet.

– Som sagt...jag är stolt över det vi har presterat och jag är övertygad om att IFK kommer att fortsätta att tillhöra toppen i Sverige, säger Olafur, som tycker att samarbetet med Ljubomir Vranjes börjar sätta sig.

– Vi har hittat en annan balans jämfört med i början av säsongen.

Vranjes sa i Viasat att han kommunicerar på ett annat sätt. Vad menar han?

Annons

– I början var det många förändringar på planen och utanför, men nu har vi tillsammans hittat en balans som fungerar. Det känns riktigt bra.

Hur är det att vara lagkapten i ett lag som IFK Kristianstad?

– Det är en ära. Det bästa med att spela för en klubb som IFK är just det att handbollen betyder så mycket för så många människor. Det gör mitt jobb så mycket roligare.

Vad har du för känsla kring resten av säsongen?

– En positiv, kittlande känsla. Efter landslagsuppehållet har vi spelat bra handboll i nästan alla matcher och tagit kliv framåt. Vi har varit stabila och hittat något att bygga på.

Ni är en bra bit efter topplagen. Är det kört när det gäller målet att vinna grundserien?

– Nej, nej...absolut inte. Vi har i och för sig inget jättebra utgångsläge, men nu kan vi koncentrera oss på ligan och det är verkligen en utmaning som kittlar. Det är spännande att för en gångs skull vara det lag som jagar.

Vilka ser du som de största utmanarna?

– Alingsås och HK Malmö ser starka ut. Även Ystads IF och IK Sävehof vill säkert vara med när det drar ihop sig.

Olafur Gudmundsson har vait lagkapten i IFK sedan säsongen 2016-17.
Olafur Gudmundsson har vait lagkapten i IFK sedan säsongen 2016-17.Foto: Lasse Ottosson

Familjen har hus i Hammar, närmare bestämt i Palestina, och stortrivs.

Annons

– Vi älskar att bara vara hemma och ladda batterierna, säger Olafur, och berättar att han och Tinna fortfarande umgås mycket med den isländska familjen i KDFF.

– Vi hade barnkalas häromdagen och då var det isländskt kalas.

Vad innebär det?

– Att Tinna har bakat. Hon bakar som ingen annan och jag garanterar att det är ingen som lämnar huset hungrig.

Efter nyår väntar EM-slutspel i Sverige. Island spelar sina gruppspelsmatcher i Malmö mot Danmark, Ryssland och Ungern.

– En tuff grupp, säger Olafur, som ännu inte är uttagen.

– Det känns som att vi brukar få besked dagen innan. Först tas det ut en stor träningstrupp som sedan bantas ner inför mästerskapet, men självklart hoppas jag ta plats. Det kommer att bli en grym inramning i Malmö.

Många handbollsspelare väljer att tacka nej till landslagsspel för att spara kroppen. Det gäller inte dig?

– Absolut inte. Det är en ära att spela för Island, och den känslan delar jag med mina landsmän. Vi har inget betalt men vi spelar för att det är kul, säger Olafur, som har en dröm:

– Jag vill hemskt gärna uppleva ett OS med Island. Jag var axelskadad 2012 och missade OS i London.

Annons

Nu mår kroppen bra.

– Bättre än knoppen. Det är ett jobbigt och svårt beslut som vi ska ta, säger Olafur Gudmundsson.

Lagkaptenen som är i valet och kvalet om han ska förlänga kontraktet med IFK Kristianstad eller dra vidare på nya äventyr.

Fakta

Olafur Gudmundsson

Ålder: 29 år.

Längd: 193 cm.

Vikt: 93 kilo.

Uppväxt: Hafnarfjörður på Island.

Bor: Hammar i Kristianstad.

Familj: Fru Tinna och barnen Olina, 7, och Lovisa, 2.

Yrke: Handbollsspelare.

Moderklubb: FH Hafnarfjörður.

Klubbar: –2010 FH Hafnarfjörður, 2010-2011AG København, 2011-2012Nordsjælland Håndbold, 2012-2014IFK Kristianstad, 2014-2015 TSV Hannover-Burgdorf, 2015- IFK Kristianstad.

Landskamper: 109 A-landskamper för Island, 200 mål.

Aktuell: Lagkapten i IFK Kristianstad vars kontrakt med klubben går ut efter den här säsongen.

Snabbfrågor

Olie om

Smeknamn?

– ”Oli”. Heter du Olafur så blir det ”Oli” – på Island.

Bäste IFK-spelare du spelat med?

– Den var tuff. Det finns många, men får jag bara ta en så säger jag Albin Lagergren. Vi spelade tillsammans under många år och vi förstod verkligen varandra. Albin är en spelare som behärskar allt.

Bäste spelare du mött?

– Då säger jag Nikola Karabatic. Jag minns när jag mötte honom första gången. Jag var 18–19 år och vi mötte Frankrike i en landskamp. Karabatic stod på toppen av sin karriär. Han var extremt stark, klok och utrustad med en enorm vinnarskalle.

Bäste spelare i Handbollsligan?

– Philip Henningsson. Han är i mina ögon en underskattad spelare, och det syns verkligen när han inte är med. Han gör skitjobbet i försvaret och kör på som ett tåg i 60 minuter. Han är oerhört viktig för IFK. Jag beundrar även Felix Claar i Alingsås. En spelaren med bra skott, snabba fötter och som nästan alltid gör rätt val.

Vilka spelare hänger du med utanför planen?

– Det är många. Anton Halén, Leo Larsson, Viktor Hallén, Teitur Einarsson och kanske framför allt Philip Henningsson. Vi är riktigt bra kompisar.

Favoritplats i Kristianstad?

– Kristianstad Arena! Jaså, jag fick inte välja det. Då blri det delad pott mellan stranden i Åhus och villan i Hammar. Vi älskar värt hus och Tinnas föräldrar kommer ofta hit från Island och hälsar på. Även Bjarni (Mark Antonsson, bror till Tinna som spelar fotboll i IK Brage) kommer och hälsar på så ofta han kan. Vi älskar att spendera tid på hemmaplan.

Favoritrestaurang i stan?

– När man har små barn så blir det inte att man går ut och äter så ofta, men vi gillar Borgmästargården. Det är ett trevligt ställe som serverar riktigt god mat.

Roligaste IFK-minnet?

– Oj, spontant så kommer jag att tänka på Jerry Tollbring självmål. Eller när Leo (Larsson) firade en räddning genom att visa magen för supportrarna. Han missade dock att motståndarna bröt vårt anfall och kastade bollen i tomt mål.

Största IFK-minnet?

– SM-gulden (tre) är alla häftiga minnen, inte minst segern efter förlängning mot HK Malmö. Vi spelade inte speciellt bra men lyckades knyta ihop säcken.

Värsta IFK-minnet?

– Den var lätt, eller rättare sagt det är två förluster som etsat sig fast. SM-finalen mot HK Drott där vi tappade en stor ledning. Och så semifinalförlusten nu senast mot Alingsås. Det sved.

Person i IFK som betytt mest för dig?

– Det är omöjligt att plocka ut en, men Mats Samuelsson hjälpte mig och Tinna med allt när vi kom till klubben. Han betalade till och med räkningarna åt oss. Ola Lindgren, Jesper Larsson och Ljubomir Vranjes har naturligtvis också haft och har stora roller.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons