Annons

Om Haaland: "Kommer att dominera en era"

Samtidigt, fast på olika arenor:
En världsstjärna lyste och bar sitt lag, en annan falnade i ett fiasko.
I Champions League möttes Erling Braut Haalands och Cristiano Ronaldos kurvor.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2021
Erling Braut Haaland är i rask takt på väg att bli en av fotbollens superstjärnor.
Erling Braut Haaland är i rask takt på väg att bli en av fotbollens superstjärnor.Foto: Leon Kügeler/AP/TT
Cristiano Ronaldo grämer sig under Juventus fiasko mot Porto.
Cristiano Ronaldo grämer sig under Juventus fiasko mot Porto.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Är du snart 21 har du hela karriären framför dig. Är du 36 år är inte tiden på din sida som professionell fotbollsspelare.

Det krävs ingen utbildning i raketforskning för att greppa de självklarheterna, men sällan har skärningspunkten mellan en uppmärksammad spelare på väg spikrakt uppåt och en annan i färd nedåt varit tydligare än i tisdagskvällens åttondelsfinaler i Champions League.

Prestationerna stack ut – åt olika håll

Annons

Fotboll är ett lagspel, men Haalands och Ronaldos individuella prestationer stack ut ordentligt – i helt olika riktningar.

Haaland skickade mot Sevilla in sina nionde och tionde mål i säsongens Champions League och visade på nytt att utan honom har Dortmund inte mycket att komma med.

I Turin vilade en en falsk förhoppning om att Ronaldo skulle vända Juventus underläge till seger och avancemang mot Porto. Men portugisen var än blekare nu än i det första mötet.

De stora matchernas man svek på nytt – och fick dessutom skulden för Portos 2–2-kvittering i slutet av den andra förlängningskvarten.

TV-bilderna visade hur Ronaldo vände ryggen mot bollen redan innan Sergio Oliveira drämde in frisparken.

– Ett allvarligt fel. Står du i muren vet du att du kan bli träffad av ett hårt skott. Det här är ett oförlåtligt misstag och han kan inte komma med några ursäkter, sade Fabio Capello, tidigare tränare i bland annat Juventus, till Sky Italia.

Säljs i sommar?

Men det var mer Ronaldos prestation över 120 minuter som sätter fart på spekulationerna att han kan säljas i sommar, ett år innan fyraårskontraktet går ut. Juventus har ekonomiska problem, gick back över en miljard kronor förra halvåret. Ronaldos årslön ligger på över 300 miljoner kronor, skyhögt över alla andra spelares i klubben.

Han värvades för över en miljard kronor för tre år sedan, som kronjuvelen i Juventus satsning på att vinna Champions League. De senaste två åren Juventus rasat ur turneringen redan i åttondelsfinal.

Cristiano Ronaldo har fortfarande mycket att ge, men hans karriär går oundvikligt mot sitt slut, liksom Lionel Messis och Zlatan Ibrahimovics.

"Dominera en era"

Sevillas tränare Julen Lopetegui tycks övertygad om att Erling Braut Haaland snart sällar sig till den lilla skara – om han inte redan tillhör den – som kan kalla sig fotbollens superstjärnor.

Annons

– Vi straffades av en spelare som kommer att dominera en era, sade Lopetegui.

Norrmannen avverkar redan rekorden. På 14 matcher i Champions League med Salzburg och Dortmund är han uppe i 20 mål. Ingen har gjort så många lika snabbt och så ung.

Det är förmodligen Haaland eller fransmannnen Kylian Mbappé som slår övergångsrekordet om de säljs av Dortmund och/eller Paris SG.

Danske landslagsmittfältaren Thomas Delaney njuter av att spela med norrmannen i Dortmund.

– Det är ett privilegium att spela med Erling. Jag behöver inte redogöra för hans färdigheter som spelare, men det är hans mentalitet som imponerar.

– Han är ung och hungrig, han har inte drabbats av så många motgångar. Det är kanske därför han är så positiv och tror att han kan erövra världen. Men det är inspirerande, säger Delaney enligt AFP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons