Annons

OS-satsar i trädgården: "Stor skillnad"

Världens bästa bröstsimmare tränar i en pyttebassäng hemma i trädgården – och njuter i fulla drag.
Simning • Publicerad 4 maj 2020
Adam Peaty efter VM-guldet på 50 meter bröstsim i fjol. Arkivbild.
Adam Peaty efter VM-guldet på 50 meter bröstsim i fjol. Arkivbild.Foto: Lee Jin Man/AP/TT

Medan svenska simmare har kunnat fortsätta sin träning under näst intill normala förhållanden under coronakrisen har de flesta konkurrenter världen över varit utestängda från träning i bassäng.

Många nationer har stängt ned hela sina samhällen och den brittiske OS-mästaren Adam Peaty, världsrekordhållare på 50 och 100 meter bröstsim, är en av dem som drabbats.

Annons

Hans träningspool på Loughborough University stängde för fem veckor sedan och under tiden har 25-åringen fått hålla till godo med styrketräning i sitt garage, skriver Reuters. Den 191 centimeter långe och 86 kilo tunge Peaty har också försökt hålla i gång konditionsträningen med löprundor.

– Men det är inte min favorit, jag är inte skapt för löpträning, säger han till The Times.

"Gör stor skillnad"

Men sedan drygt en vecka tillbaka har hans sponsorer hjälpt till i OS-satsningen mot Tokyo 2021 – med att installera en träningspool i trädgården hemma hos stjärnan. Poolen är bara 5,70 meter lång och rymmer 12 000 liter vatten, men med hjälp av spännband och andra finesser kan Peaty simma långa pass om än inte i toppfart.

– Jag kan träna min teknik precis som i en stor pool och jobba på mitt vattenläge. Det gör stor skillnad. Jag kör en timme varje dag sju dagar i veckan tills vår ordinarie pool öppnar igen, säger Peaty.

På ruta ett

Adam Peaty vann 100 meter bröstsim i Rio 2016 och blev då den förste manlige brittiske simmaren på 24 år som tog OS-guld. I VM i sydkoreanska Gwangju i somras tog han tre guld (han har åtta totalt) och han har också plockat hem tolv EM-guld och slagit världsrekord elva gånger.

Hans stora mål är att försvara guldet i Tokyo och hemmapoolen ska hjälpa honom till det.

– Man får tillbaka vattenkänslan och kan bygga basen därifrån. Det är lite som att vara tillbaka på ruta ett, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons